هر آنچه که باید از بازار ارز دیجیتال بدانیم


امروزه کمتر کسی است که اسم ارزهای دیجیتال را نشنیده باشد. بعضی از افراد تخصص بیشتری دارند و معتقدند آیندهی اینترنت به دنیای بلاک چین و این ارزها مربوط میشود. بعضی نیز احتمالاً اطلاعات کمتری دارند و فقط درباره سودهای نجومی، یا ضررهای ویرانکننده سرمایهگذاران در بازار رمزارزها یا حتی قیمت بیت کوین شنیدهاند. فرقی نمیکند جزو کدام یک از این افراد باشید. مهم این است در دنیای امروز، هرچه سریعتر دانش خود را نسبت به این حوزه افزایش دهید. اگر میخواهید با دنیای جذاب ارزهای دیجیتال بیشتر از گذشته آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم این مقاله از دپارتمان مالی درفک را مطالعه کنید.
ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال یا رمزارزها یک سیستم پرداخت دیجیتال هستند که برای تایید تراکنشهای خود به بانکها متکی نیستند و به صورت مستقل عمل میکنند. سیستم تراکنشهای آنها به شکل همتا به همتا است که باعث میشود همه افراد بتوانند از هر جای دنیا تراکنشها را ارسال و دریافت کند. منظور از همتا به همتا این است که هیچ واسطهای (مثل بانک) بین فرستنده و دریافتکننده وجود ندارد. از رمزارزها میتوان بهجای پولهای واقعی استفاده کرد و محدودیتهای ناشی از حملونقل آنها را بهراحتی از بین برد.
زمانی که رمزارزی را به فرد دیگری منتقل میکنید، اطلاعات مربوط به این پرداخت در یک دفتر کل توزیع شده عمومی ثبت میشود که شفافیت بسیار بالایی دارند و این مورد هم جزو اصلیترین مزایای این ارزها شناخته میشود.
شاید در مورد دلیل نامگذاری این رمزارزها از خودتان سوال کرده باشید. رمزارزها (ارزهای دیجیتال) برای تایید تراکنشهای خود از رمزنگاریهای بسیار پیشرفته و امن استفاده میکنند. به عبارت دیگر، در این ارزها برای ذخیره داده در دفاتر کل عمومی و انتقال آنها به کیفپولهای دیجیتالی از کدنویسی و رمزنگاریهای پیشرفته استفاده میشود.
رمزارزها چگونه کار میکنند؟
برای شروع آموزش ارز دیجیتال باید با نحوه کارکرد آنها آشنایی پیدا کنیم. همانطور که گفتیم، رمزارزها بر روی یک دفتر کل توزیع شده اجرا شده و تمام اطلاعات در این دفتر کل به ثبت میرسد. این دفتر کل بلاک چین نام دارد که رکوردی از تمام تراکنشها را در خود نگهداری میکند. هیچ شخص و یا نهاد مرکزی در سیستم بلاکچین وجود ندارد و تمام اطلاعات بهصورت همتا به همتا منتقل میشوند. به همین خاطر است که به آنها دفاتر کل توزیع شده میگوییم، چراکه اطلاعات بین تمام کاربران توزیع شده است و متمرکز نیستند.
واحدهای ارزهای دیجیتال از طریق فرایندی به نام ماینینگ (استخراج) ایجاد میشوند. بر اساس این فرایند، از نیروی کامپیوتر برای حل مسائل و رمزنگاریهای پیشرفته این شبکه و تأیید تراکنشها استفاده شوند. در ازای این کمک به شبکه برای حل رمزنگاریها و تأیید تراکنشها، شبکه نیز مقداری جایزه ارائه میکند. این جوایز همان واحدهای ارزهای دیجیتال هستند. بنابراین با توجه به شبکهای (بلاکچین) که عملیات ماینینگ را در آن انجام میدهید، ارز دیجیتال مربوط به همان شبکه را دریافت میکنید.
ارز دیجیتال را کجا نگهداری کنیم؟
زمانی که ارز دیجیتال را خریداری کردید، حالا باید آن را در جایی با خیال راحت ذخیره کنید تا کسی امکان دسترسی به آن را نداشته باشد. از آنجایی که این ارزها بهصورت رمزنگاری شده هستند، بخشی از اطلاعات کیف پول هم مربوط به نگهداری همین رمزها است. این کیف پولها میتوانند دستگاههایی فیزیکی (دیجیتالی) و یا نرمافزارهای آنلاین باشند. برخی صرافیها نیز خدمات کیف پول ارز دیجیتال ارائه میکنند و فرایند نگهداری ارزها را برای شما آسانتر میسازند. با این حال، تمام صرافیها این خدمات را ارائه نمیکنند و بهتر است برای امنیت بیشتر کیف پول شخصی خودتان را نیز داشته باشید.
کیف پولهای رمزارزها را میتوان به ۲ دسته «کیف پول داغ» و «کیف پول سرد» تقسیم کرد.
- کیف پولهای داغ در واقع فضاهای ذخیرهسازی رمزنگاری شده هستند که از نرمافزارهای آنلاین برای محافظت از کلید خصوصی داراییهای شما استفاده میکنند.
- کیف پولهای سرد بر خلاف کیف پولهای داغ، برای محافظت از کلید خصوصی داراییهای شما، از دستگاههای الکترونیکی استفاده میکنند. این کیف پولها به نام کیف پول سختافزاری نیز شناخته میشوند و کلیدهای خصوصی رمزرازهای شما در این دستگاهها ذخیره خواهند شد. از آنجایی که اطلاعات مهم و رمزها در هیچ محیط آنلاین و فضای ابری وجود ندارند، احتمال هک شدن و لو رفتن آنها نیز بسیار کمتر خواهد بود.
قیمت ارز دیجیتال
در این بازار نیز مکانیسم عرضه و تقاضا، اصلیترین عامل تأثیرگذار در قیمت ارز دیجیتال است. بنابراین، تغییرات در قیمت ارز دیجیتال بر اساس همان عرضه و تقاضا تنظیم میشود. زمانی که عرضه بیشتر از تقاضا باشد، قیمتها نزولی شده و زمانی که تقاضا بیشتر از عرضه باشد، قیمتها افزایش پیدا خواهند کرد. با این حال، سازوکار قیمتگذاری این ارزها در مقایسه با سایر بخشهای اقتصادی متفاوت است. از آنجایی که رمزارزها غیرمتمرکز هستند، بسیاری از نگرانیهای اقتصادی و سیاسی که بر ارزهای سنتی تأثیر میگذارند، بر روی این ارزها تاثیرگذار نیستند. در مورد اصلیترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت ارزهای دیجیتال هنوز نمیتوان با اطمینان خاطر صحبت کرد، ولی موارد زیر میتوانند تاثیرهای قابلتوجهی بر قیمت آنها داشته باشند:
عرضه: تعداد کل سکههایی که در بازار وجود دارند، سرعت انتشار و آزادسازی آنها، میزان نابود شدن و گم شدن این سکهها همگی بر قیمت رمزارزها تاثیرگذارند.
سرمایهگذاری و ارزش بازار: ارزش تمام سکههایی که در بازار وجود دارد و رویکرد کاربران نسبت به توسعه آنها میتواند بر قیمت تاثیر بگذارد.
مطبوعات و اخبار: اخبار پیرامون ارزهای دیجیتال و میزان پوشش آنها نیز یکی از تاثیرگذارترین موارد بر قیمت ارزهای دیجیتال هستند
رویدادهای کلیدی: رویدادهای مهم مانند بهروزرسانیهای نظارتی، نقضهای امنیتی و شکستهای اقتصادی نیز میتوانند بر قیمت ارز دیجیتال تاثیرگذار باشند.
یکپارچهسازی: این موضوع که ارز دیجیتال موردنظر بهراحتی در زیرساختهای موجود مانند سیستمهای پرداخت تجارت الکترونیک ادغام شود نیز بر قیمت آن تاثیرگذار است.
مورد دیگری که درباره ارزهای دیجیتال لازم است بدانید این است که برخی از آنها تعداد سکه محدودی دارند. همین موضوع باعث میشود سیستم عرضه و تقاضا در آنها متفاوت باشد و معمولاً رشد بهتری را هم تجربه میکنند. به عنوان مثال، حداکثر عرضه بیتکوین تعداد ۲۱ میلیون است و از آنجایی که تعداد کل عرضه محدود است، با افزایش تقاضا، قیمت رشد بیشتری را تجربه خواهد کرد.
قیمت بیت کوین
در حال حاضر هزاران ارز دیجیتال فعال وجود دارد، ولی در میان تمام آنها، بیت کوین بیشتر از همه شناخته شده است. بیت کوین را باید اولین، بزرگترین و شناختهشدهترین ارز دیجیتال بدانیم. تمام عواملی که در بخش قبل معرفی شد دست در دست هم داده و باعث شدهاند که قیمت بیت کوین رشد بسیار چشمگیری را طی سالهای اخیر تجربه کند.
محدود بودن تعداد بیتکوینهای موجود، قدیمی بودن این رمزارز و امنیت بالای آن را میتوان جزو اصلیترین عوامل تأثیرگذار در رشد قیمت آن دانست. با تمام این اوصاف، هرگز نباید قیمت بیت کوین را بهعنوان شاخصی برای تصمیمگیری در زمینه خرید و فروش این رمزارز یا هر رمزارز دیگری در نظر بگیرید.
نحوه خرید ارز دیجیتال
بعد از مطالعه مفاهیم اولیه در زمینه آموزش ارز دیجیتال، شاید شما هم تمایل داشته باشید به صورت عملی به این بازار جذاب ورود کنید. جهت ورود به بازار ارزهای دیجیتال ۳ مرحله اصلی وجود دارد:
مرحله اول: انتخاب یک صرافی ارز دیجیتال
صرافیهای ارز دیجیتال زیادی برای خرید و فروش رمزارزها وجود دارند. برای انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال، باید شرایط، امکانات و خدمات آنها را با یکدیگر مقایسه کرده و بهترین گزینه را انتخاب کنید. هنگام انتخاب صرافی باید دقت کنید که این صرافیها از چه رمزارزهایی پشتیبانی میکنند، چقدر کارمزد میگیرند، امنیت پلتفرم آنها چگونه است و گزینههای واریز و برداشت آن به چه شکل هستند.
با مراجعه به صفحه راهنمای انتخاب صرافی ارز دیجیتال میتوانید بهراحتی انواع صرافیهای ایرانی و صرافیهای خارجی را با هم مقایسه کرده و بهترین صرافی ارز دیجیتال را از بین آنها شناسایی کنید.
مرحله دوم: واریز وجه به حساب صرافی
بعد از انتخاب صرافی، باید حساب کاربری خود را اصطلاحاً شارژ کرده و مبلغی را برای شروع معامله به حساب خود در صرافی واریز کنید. جهت شارژ حساب کاربری خود در صرافیهای ایرانی به راحتی میتوانید از طریق کارتهای بانکی عضو شتاب، به صورت ریالی حساب خود را شارژ کنید.
اما شارژ حساب کاربری در صرافی های خارجی کمی متفاوت است. ایرانیها برای شارژ حساب خود در این صرافیها معمولا از تتر (دلار دیجیتال) استفاده میکند. تتر یک رمزارز بوده که ارزش آن تقریبا برابر با یک دلار است. برای خرید تتر میتوانید ابتدا از طریق یک صرافی ایرانی، با پرداخت ریال، تتر مورد نظر خود را خریداری کنید. سپس تتر خریداری شده را از طریق شبکههای متداول انتقال ارزهای دیجیتال مانند شبکه بیت کوین، شبکه اتریوم یا شبکه ترون و… به کیف پول خود در صرافی خارجی انتقال دهید.
مرحله سوم: خرید و فروش ارز دیجیتال
قبل از اینکه اقدام به خرید و فروش ارزهای دیجیتال کنید، باید آموزشهای لازم در زمینه تحلیل این بازار را دیده باشید. در صورتی که با تحلیل درست ،ارز دیجیتال مناسب را شناسایی کردهاید میتوانید با ورود به صرافی خود و انتخاب ارز مورد نظر و وارد کردن قیمت و تعداد جهت خرید، رمزارز دلخواه خود را خریداری کنید.
فرایند فروش رمزارزها نیز مانند فرایند فروش سهام در بورس است. بنابراین با ورود به بخش داراییهای خود و انتخاب ارز مورد نظر جهت فروش و وارد کردن تعداد و قیمت دلخواه، میتوانید در کسری از ثانیه ارز دیجیتال خود را بفروشید.
انواع ارز دیجیتال
احتمالا پس از ورود به دنیای ارزهای دیجیتال، با اسامی مختلف این ارزهای از قبیل آلتکوین، استیبل کوین، توکن و… روبرو شده باشید. در این بخش قصد داریم شما را با انواع ارز دیجیتال آشنا کنیم.
سکه (Coin)
دسته اول سکهها هستند. سکهها در واقع به ارزهایی گفته میشوند که بلاک چین اختصاصی خود را دارند. به عنوان مثال، اتر یک ارز دیجیتال مبتنی بر بلاک چین اتریوم هست.
آلت کوین (Altcoin)
دسته بعدی آلتکوینها هستند. منظور از آلتکوینها تمام ارزهای دیجیتال مبتنی بر بلاکچین، بهجز بیتکوین است. Altcoin در واقع مخفف عبارت Alternative to Bitcoin (جایگزین بیتکوین) است.
توکن (Token)
دستهی بعدی توکنها (Tokens) هستند. توکنها روی یک بلاکچین ساخته میشوند، اما قابلیت برنامهریزی دارند و این امکان وجود دارد که قراردادهای هوشمند منحصربهفردی را روی آنها تنظیم کنیم. این قراردادها میتوانند کاربردهایی فراتر از شبکه بلاک چین هم داشته باشند. مثلاً، از آنها میتوان بهازای هر واحد دارایی دیگری (مثل پول، زمین و ملک و …) هم استفاده کرد.
استیبل کوینها (Stablecoin)
استیبل کوینها نوع دیگری از ارزهای دیجیتال هستند که ارزش آنها وابسته به ارزها و یا سایر داراییهای فیات، مثل دلار یا طلا است. به عنوان مثال، رمزارز تتر (Tether) همیشه برابر با ۱ دلار آمریکا است. دلیل نامگذاری آن نیز ثابت و پایدار (stable) بودن قیمت آن در مقابل دلار است.
البته دستهبندیهای ارزهای دیجیتال را میتوانیم به دستههای جزئی و کاربردیتر نیز تقسیم کنیم. به طور خاص، توکنها خودشان دستهبندیهای مختلفی دارند که شناخت آنها برای افراد فعال در بازار رمزارزها میتواند ضروری باشد.
توکنهای غیر مثلی (NFT)
نام این دسته را احتمالاً زیاد شنیده باشید. توکنهای غیرمثلی (NFT) نوع دیگری از ارزهای دیجیتال هستند. NFTها منحصر به فرد بودن و غیرقابل جایگزینی بودن دارایی مورد نظر را نشان میدهند. برای درک بهتر این قضیه، یک بیتکوین را در نظر بگیرید. هر بیتکوین با بیتکوین دیگر برابر است. یعنی میتوان آنها را با هم تبدیل و تعویض کرد. ولی یک تکه زمین قابل تعویض نیست، چراکه هر واحد زمین مختصات و ویژگیهای منحصربهفردی دارد. NFTها داراییهایی غیرمثلی و منحصربهفرد هستند. بنابراین، هر واحد NFT با دیگری متمایز است. این توکنها ممکن است شامل هر چیزی، از یک بلیت گرفته، تا یک اثر هنری و یا یک قطعه موسیقی باشند.
توکنهای پلتفرم (Platform Tokens)
توکنهای پلتفرم از زیرساختهای بلاک چین برای ارائه برنامههای غیرمتمرکز (dapps) استفاده میکنند. به عنوان مثال، درحالیکه رمزارز Dai به عنوان یک استیبل کوین طبقهبندی میشود (زیرا قیمت آن به دلار آمریکا متصل است)، به عنوان یک توکن پلتفرم نیز شناخته میشود؛ چراکه بر روی بلاک چین پرکاربرد اتریوم ساخته شده است. توکنهای پلتفرم از بلاکچینهایی که بر روی آنها ساخته میشوند سود میبرند و امنیت و توانایی پشتیبانی از فعالیتهای تراکنش را به دست میآورند.
توکنهای اوراق بهادار (Security Tokens)
بازار رمزارزها را میتوان نسبتاً نوظهور دانست. همین نوپا و غیرمتمرکز بودن باعث شده تا مقررات مالی دقیقی برای آنها وجود نداشته باشد. توکنهای اوراق بهادار بهخاطر همین دغدغهها ایجاد شدند. مقامات نظارتی، مانند کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده، به دنبال این بودند که ارزهای دیجیتال را قانونمند ساخته و در چارچوب قوانین مالی فعلی جای دهند.
در توکنهای اوراق بهادار تلاش شده تا ترکیبی از منافع بازارهای مالی سنتی و بازار کریپتو در کنار یکدیگر قرار بگیرند. بنابراین، توکنهای اوراق بهادار توسط داراییهای ارزشمند و ملموس پشتیبانی شده، ولی در فضای بلاکچین و رمزارزها معامله میشوند. از سوی دیگر، برخلاف سایر رمزارزها، این توکنها تحت قوانین کشور فعالیت میکنند و بسیاری از قوانین بورس اوراق بهادار بر آنها نیز اعمال میشود. به عبارت دیگر، توکنهای اوراق بهادار را میتوان ترکیبی از مزایای اوراق بهادار سنتی و بازار رمزارزها دانست.
توکنهای تراکنشی (Transactional Tokens)
این توکنها را میتوان نام دیگر همان سکهها (Coin) دانست. توکنهای تراکنشی نقش پول مجازی را ایفا میکنند و از آنها میتوانیم برای خرید کالا و یا خدمات استفاده کنیم. این توکنها در بیشتر مواقع کارکردی شبیه به پولهای سنتی دارند، ولی مزایای اضافی و خاصی را هم به کاربران خود ارائه میکنند. البته یادتان باشد، از تمام توکنهای تراکنشی بهمنظور خرید و فروش استفاده نمیشود. بسیاری از این توکنها برای انجام تراکنشهای داخل شبکه خودشان کاربرد دارند.
توکنهای کاربردی (Utility Tokens)
از توکنهای کاربردی برای دسترسی به خدمات آن پروتکل و بلاکچین استفاده میشود. برخلاف توکنهای اوراق بهادار، توکنهای کاربردی برای سرمایهگذاری مناسب نیستند، ولی از آنها میتوانیم برای پرداخت خدمات در اکوسیستمهای خاص استفاده کنیم. رابطه بین پلتفرمها و این توکنها دوطرفه است. در واقع شبکهها از سویی این توکنها را ارائه میکنند و از طرف دیگر، برای دسترسی بیشتر به این شبکهها، باید از توکنهای کاربردی اختصاصی آنها استفاده کرد.
توکنهای حاکمیتی (Governance Tokens)
همانطور که بیان کردیم، یکی از اصلیترین مزایای شبکههای بلاکچین، غیرمتمرکز بودن آنها است. این شبکهها ممکن است سازوکارهای مختلفی را برای تصمیمگیری داشته باشند. از آنجایی که ادامه کارکرد این پروتکلها نیازمند اصلاحات و تصمیمات مختلف است، این تصمیمگیریها اهمیت بیشتری پیدا میکنند. حاکمیت درون زنجیرهای به کاربران این اجازه را میدهد تا در مورد نحوه مدیریت یک سیستم با یکدیگر همکاری و بحث کرده و به گزینههای مختلف رأی دهند. توکنهای حاکمیتی به این سیستم رأیگیری کمک میکند. به عبارت دیگر، داشتن این توکنها به معنای پیداکردن حق رای در مورد تصمیمگیریهای مربوط به آن شبکه است.
در نهایت توجه داشته باشید قبل از اینکه هر یک از این داراییها را برای خرید و فروش انتخاب کنید، لازم است درک کافی از آنها داشته باشید و عملکرد این داراییها را بسته به اهداف خود بررسی کنید. یادتان باشد، تمام داراییهای دیجیتال برای اهداف سرمایهگذاری ایجاد نشدهاند!
محبوبترین رمزارزها کداماند؟
بیتکوین با اختلاف زیادی محبوبترین رمزارز است. ارزهای دیجیتال دیگری مثل اتریوم، بایننس کوین، سولانا و کاردانو را میتوانیم سایر گزینههای محبوب در این بازار بدانیم. البته، برخی دیگر از رمزارزها نیز ممکن برای مدت کوتاهی بسیار معروف شده و محبوبیت پیدا کنند. ولی از آنجایی که این موارد معمولاً مربوط به هیجانات بازاری میشود، از بررسی موارد خاص خودداری میکنیم. در ادامه، نگاهی دقیقتر به معروفترین ارزهای دیجیتال حاضر در بازار میاندازیم.
بیت کوین (BTC)
بیت کوین را میتوانیم محبوبترین ارز دیجیتال بازار بنامیم. ولی بیت کوین چیست و چرا اینقدر محبوب شده است؟ بیت کوین در سال ۲۰۰۹ توسط یک توسعهدهنده یا گروهی از توسعهدهندگان ناشناس و با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو معرفی شد.
بیت کوین را در اصل میتوانیم یک پول مجازی بدانیم که دقیقاً تمام کاربردهای پول کاغذی و سنتی را دارد. ماهیت غیرمتمرکز بیتکوین و قرارگیری آن روی بلاکچین باعث میشود تا بدون نیاز به دخالت هیچ شخص ثالثی، تمام فرایندها و تراکنشهای مالی را انجام دهد.
برای به دست آوردن بیتکوین یا باید آن را از صرافیهای مختلف خریداری کنید یا اینکه مقداری از آن را از طریق فرایندی به نام استخراج (Mining) به دست آورید. نکته جالب توجه در مورد بیت کوین این است که توانسته الهامبخش تقریباً تمامی ارزهای دیجیتال دیگر باشد و آنها نیز سعی میکنند به عنوان یک سیستم پرداخت جایگزین در کنار بیتکوین فعالیت کنند.
اتریوم (ETH)
اتریوم یک پلتفرم بلاکچین غیرمتمرکز است که در سال ۲۰۱۴ توسط ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) تأسیس شد. این رمزارز نیز همانند بیتکوین، یک پروژه منبعباز است و تحت مالکیت هیچ فرد و یا نهاد خاصی قرار نمیگیرد. این موضوع خیلی مهم است. غیرمتمرکز بودن این پلتفرمها به این معنا است که هرکسی، از هرکجای دنیا، میتواند بدون هیچ محدودیتی با این شبکه ارتباط برقرار کند.
برخلاف بیتکوین، هدف اصلی اتریوم این نیست که نقش یک ارز دیجیتالی و واحد پولی را بازی کند. این رمزارز به کاربران خود اجازه میدهد تا بدون نیاز به اعتماد به یکدیگر و بدون استفاده از شخص ثالث واسطه، از «قراردادهای هوشمند» استفاده کرده و تراکنشهایی را انجام دهند.
قراردادهای هوشمند برنامههایی هستند که دقیقاً همانطور که برنامهریزی شدهاند و بدون هیچگونه امکان خرابی، سانسور، تقلب یا دخالت شخص ثالث اجرا میشوند. به عنوان یک مثال، فرض کنید یک قطعه زمین را از طریق قرارداد هوشمند خریداری میکنید. بهمحض تکمیل پرداخت و کامل شدن شرطهای قرارداد هوشمند، شبکه بهصورت خودکار مالکیت زمین را به شما منتقل کرده و مبلغ پرداختی را نیز به حساب فروشنده واریز میکند. در طی این فرایند، به هیچ وجه امکان تقلب، دستکاری، بدقولی و یا کلاهبرداری وجود ندارد، چراکه تمام کارها بهصورت خودکار و بدون هیچگونه دخالت انسانی، و تنها توسط کدها و برنامهنویسی انجام میشود.
بایننس کوین (BNB)
بایننس کوین رمزارزی است که توسط صرافی بایننس، بزرگترین صرافی رمزارز دنیا ارائه شده است. این رمزارز که در سال ۲۰۱۷ معرفی شد؛ در ابتدا روی شبکه اتریوم قرار داشت. ولی بایننس، بلاکچین بومی خود را با نام Binance Chain را طراحی کرد و بایننس کوین نیز به این شبکه انتقال پیدا کرد.
بایننس کوین را باید در دسته ارزهای دیجیتال کاربردی قرار دهیم. کاربرد اصلی این رمزارز در همان پلتفرم صرافی بایننس است. با این حال، استفاده از BNB تنها محدود به صرافی بایننس نیست. از این رمزارز میتوان برای پرداخت هزینه تراکنشها در Binance.com، شبکه غیرمتمرکز بایننس (Binance DEX) و زنجیره بایننس (Binance Chain) نیز استفاده کرد. با گسترش محبوبیت و ارزش این رمزارز، مجموعهها و وبسایتهای مختلف دیگری نیز شروع به پذیرش BNB برای پرداختهای خود کردهاند.
سولانا (SOL)
سولانا یک پلتفرم بلاکچین است که با هدف میزبانی از اپلیکیشنهای مقیاسپذیر و غیرمتمرکز طراحی شده است. از لحاظ عملکردی، سولانا را باید رقیب اتریوم بدانیم. سولانا در واقع قصد دارد نقاط ضعف اتریوم را تبدیل به نقاط قوت خود کند.
اتریوم شبکهای بسیار توانمند و کاربردی است، ولی مقیاسپذیری پایینی دارد. به عبارت دیگر، سرعت انجام تراکنشها در آن بالا نیست. با افزایش تعداد تراکنشها، ظرفیت پردازش تکمیل شده و کارمزد انجام هر تراکنش بسیار بالا میرود. سولانا تلاش کرده این مشکل را حل کند و تراکنشهایی بسیار کمهزینه را به کاربران ارائه کند. همچنین لازم است بدانیم که امکان تنظیم و استفاده از قراردادهای هوشمند در شبکه سولانا نیز وجود دارد.
تتر (USDT)
رمزارز تتر در دستهی استیبلکوینها جای میگیرد. تقریباً اکثر رمزارزها پشتوانه دارایی محور ندارند و قیمت آنها بر اساس عرضه و تقاضا و همچنین میزان خوشبینی نسبت به آینده آنها تعیین میشود. در این میان، رمزارز تتر دارای پشتوانه دارایی است.
بر اساس ادعای این شبکه، هر یک رمزارز تتر توسط یک دلار آمریکا پشتیبانی میشود. یعنی بهازای هر یک رمزارزی که صادر میشود، یک دلار آمریکا در ذخایر آنها پسانداز میشود. بنابراین، قیمت تتر همیشه برابر با یک دلار آمریکا خواهد بود.
تتر یکی از بزرگترین استیبل کوینها در بازار است. با این حال، شاید از خودتان بپرسید تتر چه فرقی با همان پولهای سنتی (فیات) دارد؟ تتر در بستر بلاکچین مبادله میشود و بنابراین تمام مزایای استفاده از بازار رمزارزها و بلاکچین مشمول این رمزارز نیز خواهد بود.
ریپل (XRP)
رمزارز ریپل را باید بخشی از یک شبکه پرداخت بلاکچین محور به نام X Rapid بدانیم. بهاحتمال زیاد نام «سوئیفت» را در سیستم بانکداری شنیده باشید. X Rapid را شاید بتوانیم بهنوعی معادل همین سیستم در دنیای مالی رمزارزها و بلاکچین بدانیم.
نحوه کارکرد این سیستم شاید کمی پیچیده باشد، ولی بهصورت خلاصه، خوب است بدانید که هدف اصلی این شبکه این است که بهعنوان یک مکانیسم واسطهای میان مبادله بین دو ارز یا شبکه عمل کند. ریپل در واقع کمک میکند تا افراد و سازمانها بتوانند بهجای استفاده از پایگاههای داده متمرکز که امنیت و حفظ حریم خصوصی ضعیفی دارند، از سیستمهای غیرمتمرکز بلاکچین استفاده کنند که امنیت بالاتر و هزینه کمتری دارند.
برای درک بهتر کارکرد این شبکه به این مثال توجه کنید. تصور کنید شما قصد دارید ۱۰۰۰ دلار را به یک حساب بانکی در کشور دیگری منتقل کنید. این کار مستلزم پرداخت کارمزد و هزینههای زیادی است. ولی X Rapid و ریپل انجام این کار را بسیار آسانتر کردهاند. در این حالت شبکه ۱۰۰۰ دلار را تبدیل به XRP میکند، سپس آن را به حساب موردنظر انتقال داده و مجدد آن را به دلار تبدیل میکند تا قابل برداشت باشند.
مزایا و معایب ارزهای دیجیتال
ارزهای دیجیتال با هدف ایجاد تحول در زیرساختهای مالی شروع به کار کردند. ظهور آنها را شاید بتوان نوعی حرکت انقلابی بدانیم. با این حال، همانند هر انقلابی، برخی نقاط منفی و ضعف نیز در آنها وجود دارد. بازار ارزهای دیجیتال همچنان در حال توسعه و پیشرفت است و میتوان گفت فاصله زیادی با شرایط مطلوب و ایده آل دارد. در این بخش از آموزش ارز دیجیتال، به معرفی اجمالی برخی از مزایا و معایب آنها میپردازیم.
مزایای رمزارزها
تمرکززدایی : ارزهای دیجیتال یک الگوی جدید و غیرمتمرکز را برای بازارهای مالی و پول ایجاد کردهاند. واسطههای متمرکز سنتی، مانند بانکها و مؤسسات پولی در این سیستم جایی ندارند و هیچ احتیاجی هم به وجود واسطههای اینچنینی برای ایجاد اعتماد میان طرفهای قرارداد نیست. بنابراین، شکلگیری یک سیستم منسجم بلاکچین محور و استفاده از رمزارزها میتواند جای نهادهای مالی و بانکی بزرگ را بهخوبی بگیرد. از سوی دیگر، این بانکهای متمرکز ممکن است نقطه شروع برخی از بحرانها در سیستمها و بنگاههای اقتصادی باشند.
سهولت انتقال : رمزارزها انتقال مستقیم پول را بسیار آسانتر میسازند و برای انجام این کار دیگر احتیاجی به واسطههای بانکی یا شرکتهای ارائهکننده کارت اعتباری نیز نخواهد بود. از سوی دیگر، انتقال پول با استفاده از بلاکچینها و سیستمهای غیرمتمرکز امنیت بالایی دارد. در واقع، امنیت آن بیشتر از سیستمهای مالی فعلی است.
عدم وجود واسطه : از آنجایی که هیچ واسطهای برای انجام تراکنشها وجود ندارد، سرعت تراکنشها بسیار بالاتر بوده و کارمزد پرداختی نیز بسیار ناچیز خواهد بود. این موضوع تنها محدود به بحث انتقال پول از حسابی به حساب دیگر نمیشود. در سیستمهای مالی غیرمتمرکز همه چیز بهصورت خودکار و با سرعت بالایی انجام میشود. به عنوان مثال، وامهای فوری را میتوانید بهسرعت و بدون معطلی دریافت کنید. برای دریافت این وامها احتیاجی به وثیقه و یا ضامن ندارید و تنها در عرض چند ثانیه میتوانند به حساب شما واریز شوند.
سودآوری : ارزهای دیجیتال میتوانند سودآور باشند. بازار ارزهای دیجیتال یک بازار نوپا و در حال شکلگیری است. با ایجاد پیشرفتها و تحولات جدید، استقبال بیشتری از آنها خواهد شد و قیمت این ارزها نیز افزایش پیدا میکند. در طی سالهای گذشته، علیرغم فراز و فرودهای مختلف، بیشتر رمزارزها رشدهای چشمگیری را تجربه کردهاند.
امروزه حتی سیستمهای بانکی سنتی هم تلاش دارند تا از مزایای رمزارزها بهره بگیرند. بخش زیادی از بانکها و موسسات مالی از این رمزارزها برای حواله بخش پولهای خود استفاده میکنند. در واقع، ارزهای دیجیتال به عنوان واسطههایی برای آسانتر و ارزانتر کردن انتقال بینالمللی پول عمل میکنند. سیستم کار به این شکل است که پول فیات مورد نظر به یک ارز دیجیتال تبدیل شده و به حساب مقصد منتقل میشود. سپس این ارز دیجیتال مجدداً تبدیل به ارز فیات در مقصد میشود. این روش فرایند انتقال پول را بسیار آسانتر و ارزانتر میکند. موضوع دیگر اینکه بازار رمزارزها هیچ محدودیت زمانی ندارد و در هر روز هفته و هر ساعتی از شبانهروز میتوان این انتقال را انجام داد.
معایب رمزارزها
قابلیت رهگیری تراکنش : اگرچه برخی تصور میکنند که تراکنشها در بلاکچین بهصورت ناشناس انجام میشوند، ولی این موضوع صحیح نیست. فعالیت در این بازارها و انجام تراکنشها با نوعی نام مستعار انجام میشود. در واقع یک دنباله دیجیتالی از هر تراکنش باقی میماند که اطلاعات خریدار و فروشنده در آن درج شده است. این دنباله اگرچه برای مردم عادی غیرقابل فهم و ناشناس است، ولی سازمانهای بزرگی مثل اداره تحقیقات فدرال آمریکا (FBI) میتوانند آنها را رمزنگاری کنند. این یعنی دولتها و یا مقامات قضایی قدرتمند همچنان میتوانند تراکنشهای مالی شهروندان عادی را رصد کنند.
استفاده توسط مجرمان : رمزارزها تبدیل به ابزاری محبوب برای مجرمان شدهاند و از آنها برای فعالیتهای شرورانه خود، مانند پولشویی و خریدهای غیرقانونی استفاده میکنند. بسیاری از وبسایتهای دارک وب از رمزارزها برای فعالیتهای غیرقانونی خود بهره میگیرند. رمزارزها همچنین مورد علاقه هکرها و توسعهدهندگان باجافزارها هستند.
تمرکز مالکیت : از لحاظ تئوری، ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز هستند و مالکیت و ثروت شبکه بین تمام کاربران در بلاکچین توزیع میشود. ولی در عمل، مالکیت بسیار متمرکز است. به عنوان مثال، یک مطالعه که توسط دانشگاه MIT انجام شده نشان میدهد که تنها ۱۱۰۰۰ سرمایهگذار تقریباً ۴۵ درصد از کل بیتکوینها را در اختیار دارند. این موضوع برای بسیاری از ارزهای دیگر نیز صدق میکند و توسعهدهندگان اصلی شبکه بیشترین میزان توکنها را در اختیار داشته و در نتیجه بیشترین تاثیرگذاری را نیز بر تصمیمات دارند.
مصرف بالای انرژی : یکی از نکات جالب در مورد ارزهای دیجیتال این است که هرکسی با استفاده از کامپیوتر شخصی خود میتواند برخی از آنها را استخراج کند. با این حال، استخراج رمزارزها به حجم قابلتوجهی از انرژی احتیاج دارد. مجموع انرژی مورد نیاز برای استخراج برخی رمزارزهای محبوب شاید بهاندازه مصرف یک کشور باشد. از سوی دیگر، بالا بودن هزینههای مربوط به انرژی و غیرقابل پیشبینی بودن فرایندهای استخراج باعث شده تا تنها برخی مجموعههای بسیار بزرگ و قدرتمند انحصار فعالیت در این زمینه را در دست داشته باشند. طبق مطالعهی انجام شده توسط MIT، تنها 10٪ از ماینرها 90٪ از ظرفیت استخراج کل بازار را در دست دارند.
مشکلات امنیتی : اگرچه رمزارزها خودشان امنیت بسیار بالایی دارند. اما سایر سامانههای مرتبط با آنها، مثل صرافیها و یا کیفپولهای دیجیتال را میتوان هک کرد. در طول این سالها، بسیاری از صرافیها و کیفپولهای ارزهای دیجیتال هک شدهاند و رمزارزهایی با ارزش چندین میلیون دلار به سرقت رفتهاند.
نوسان قیمت : نوسانهای شدید جزئی جدانشدنی از بازار رمزارزها است. این نوسانات گاهی ممکن است سود زیادی به شما برساند، ولی در عین حال ممکن است تمام دارایی شما را نیز از بین ببرد. حتی قیمت بیت کوین نیز به بهعنوان بزرگترین و محبوبترین ارز دیجیتال، نوسانهای شدیدی را تجربه کرده است. این موضوع باعث مخاطرهآمیز شدن سرمایهگذاری روی آنها میشود.
نتیجهگیری:
ارز دیجیتال یا همان رمزارزها در واقع نوعی پول یا ارز هستند که جایگزین پولهای رایج قدیمی شدهاند. این ارزها از آن جهت اهمیت دارند که به صورت غیر متمرکز و در بستر شبکه بلاک چین فعالیت میکنند و امنیت آنها نیز توسط پروتکل های رمزگذاری شده بسیار قوی و پیچیدهای تامین میشود. بنابراین امکان کنترل آنها توسط هیچ نهادی وجود ندارد و به همین دلیل ارزهای دیجیتال را آینده ارزهای دنیا میدانند.
دیدگاهتان را بنویسید