صرافی غیرمتمرکز چیست؟ معرفی بهترین صرافیهای غیرمتمرکز
فرض کنید آموزش ارز دیجیتال را به خوبی فراگرفتهاید و حالا قصد خرید رمزارز را دارید. برای انجام اینکار، به مکانی امن برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال نیاز است. اگر آشنایی نسبی با بازار رمزارزها داشته باشید، حتماً میدانید که برای اینکار میتوانید از صرافیهای متمرکز کمک بگیرید. ولی جالب است بدانید که صرافیهای غیرمتمرکز نیز وجود دارند که امکانات مختلفی برای خرید و فروش ارز دیجیتال ارائه میدهند. در این مقاله قصد داریم در مورد صرافی غیرمتمرکز صحبت کنیم و نحوه استفاده از آنها را آموزش دهیم.
صرافیهای غیرمتمرکز رمزارز (Decentralized crypto exchanges – DEX) مفهومی نسبتا جدید بوده و در همین سالهای اخیر و بعد از موفقیت بلاکچین اتریوم مورد توجه قرار گرفتهاند. صرافیهای غیرمتمرکز راهکاری ساده و عالی برای خرید و فروش و مبادله داراییهای رمزارزی ارائه میکنند که در آن نیازی به دریافت اطلاعات هویتی و شخصی کاربران نیست. قبل از اینکه به این موضوع بپردازیم که DEX چیست و چه تفاوتهایی با صرافیهای سنتی دارد، اجازه دهید ابتدا شما را با مفهوم «صرافی» آشنا کنیم.
صرافی چیست؟
منظور از صرافی، بازاری است که در آن کاربران میتوانند به خرید و فروش داراییهای مالی بپردازند. تعداد بیشماری صرافی در سراسر دنیا وجود دارد که هرکدام در زمینه محصولات یا خدمات خاصی فعالیت میکنند.
رمزارزها، صرافیهای مخصوص خود را دارند که در آنها به خرید و فروش ارز دیجیتال (مثل بیتکوین یا استیبلکوینها) پرداخته میشود. با اینحال، برخلاف صرافیهای سنتی، صرافیهای ارز دیجیتال در دو گروه اصلی متمرکز و غیرمتمرکز جای میگیرند. توجه داشته باشید که در حال حاضر، تمام صرافیهای مطرح و پرمخاطب در بازارهای سنتی به شکل متمرکز هستند، یعنی یک نهاد مرجع روی آنها نظارت داشته و دفتر سفارشات را کنترل میکند.
صرافی غیر متمرکز رمز ارز چیست؟
صرافیهای غیرمتمرکز ارز دیجیتال (DEX) خدمات خرید و فروش رمزارزها را بدون وجود واسطه ارائه میکنند. در این صرافیها، بهجای اتکا به یک شرکت برای ثبت معاملات، از سیستم مبادله توکنهای همتا به همتا (P2P) با استفاده از تکنولوژی بلاکچین استفاده میشود. بهطورکلی میتوان گفت، DEXها از قراردادهای هوشمند استفاده میکنند. با استفاده از قراردادهای هوشمند، پس از تایید ویژگیها و پیششرطهای مطرح شده، سفارشها بهصورت کاملا خودکار انجام میشوند. به عنوان مثال، با درج یک سفارش فروش بیتکوین، یک قرارداد هوشمند ایجاد میشود. هنگامی که فردی اقدام به ثبت سفارش خرید بیتکوین با همان قیمت کرد، شرایط قرارداد (قیمتها) برآورده شده و قرارداد اجرا میشود و در نتیجهی آن، بیتکوین از حساب فروشنده به حساب خریدار منتقل میشود.
از آنجایی که هیچ مرجع متمرکزی بر معاملات این صرافیها نظارت ندارد و رمزارزهای لازم برای نقدینگی را تامین نمیکند، DEXها برای ارائه نقدینگی ارز دیجیتال به سرمایهگذاران معمولی متکی هستند. سازوکار بیشتر DEXها به این شکل است که سرمایهگذاران میتوانند ارزهای دیجیتال خود را در اختیار استخرهای نقدینگی صرافی قرار دهند. صرافی از این نقدینگی برای مبادلات رمزارز استفاده میکند و در عوض بخشی از کارمزد دریافت شده بابت معاملات را برای سرمایهگذاران واریز میکند. با انجام اینکار، هم سرمایهگذاران سود دریافت میکنند، هم صرافی غیرمتمرکز میتواند نقدینگی لازم برای انجام معاملات را تامین کند.
بهتر است بدانید که مهمترین پلتفرمهای صرافی غیرمتمرکز که در حال حاضر روی بلاکچین اتریوم وجود دارند شامل Curve Finance، Uniswap و Sushi Swap هستند ولی در ادامه با انواع این صرافیها بیشتر آشنا میشوید.
صرافی متمرکز رمز ارز چیست؟
در بخش قبل در مورد صرافیهای غیرمتمرکز صحبت کردیم. برخلاف DEXها، صرافیهای متمرکز ارز دیجیتال (Centralized Exchanges – CEX) برای تامین نقدینگی مورد نیاز پلتفرم خود به منابع مالی کاربران نیازی ندارند. از آنجاییکه این صرافیها متمرکز هستند، شرکتهایی آنها را کنترل میکنند. مدیران این شرکتها همیشه بر حجم معاملات روزانه نظارت دارند.
CEXها همچنین تحت نظارت و مطیع قوانین تجارت در حوزه قضایی خود هستند. این بدین معنا است که در مقایسه با صرافیهای غیرمتمرکز، CEXها مراحل احراز هویت سختگیرانهتر و دقیقتری دارند. در واقع، DEXها هیچ فرایند احراز هویتی ندارند و تنها کافی است تا معاملهگران کیف پول دیجیتال خود را به حساب کاربری متصل کرده و خرید و فروش ارز دیجیتال را شروع کنند. این موضوع هم لازم به توضیح است که صرافیهای متمرکز حتی ممکن است بر معاملات نیز نظارت داشته باشند.
از لحاظ تنوع ارز دیجیتال، این صرافیها تفاوت چندانی با هم ندارند و انواع رمزارزها را میتوان با هر دو آنها خرید و فروش کرد. یکی از تفاوتهای اساسی این دو نوع صرافی این است که CEXها میتوانند ارز فیات نیز بپذیرند ولی در DEXها این امکان وجود ندارد. یعنی شما میتوانید حساب کاربری خود را در یک صرافی متمرکز با ریال، دلار یا هر ارز فیات دیگری شارژ کنید ولی در DEXها برای معامله فقط نیاز به کریپتو و رمزارز خواهید داشت.
صرافیهای غیر متمرکز چطور کار میکنند؟
صرافیهای غیرمتمرکز رمزارز (DEX) برای فعالیت خود، ترکیبی از قراردادهای هوشمند، استخرهای نقدینگی و بستر بلاکچین را مورد استفاده قرار میدهند. قراردادهای هوشمند این امکان را مقدور میسازد تا بدون وجود هیچ شخص ثالثی، کلیه معاملات انجام شوند. از سوی دیگر، هر فرد سرمایهگذار در حوزه رمزارزها میتواند توکنها (داراییها) خود را در استخرهای نقدینگی DEXها قرار دهد تا صرافی با استفاده از آنها معاملات را انجام داده و همیشه نقدینگی لازم را داشته باشد.
صرافیهای متمرکز و غیر متمرکز چه تفاوتی دارند؟
در بخشهای قبلی به صورت مفصل در مورد هر کدام از این صرافیها صحبت شد و با خواندن آنها میتوانید تفاوتهای میان این دو نوع صرافی را درک کنید. با این حال، در این بخش تنها به شرح تفاوتهای موجود میان این دو نوع صرافی میپردازیم.
صرافی متمرکز (CEX) | صرافی غیرمتمرکز (DEX) |
امکان خرید و فروش آسان ارز دیجیتال با استفاده از ارزهای فیات | خرید تنها با استفاده از رمزارزها |
طراحی و مدیریت توسط سازمانهای متمرکز | با کمک کاربران و ارائهکنندگان نقدینگی کار میکند |
نقدینگی بسیار بالا و نامحتمل بودن ناپایداریها | احتمال و ریسک بالای وقوع ناپایداری در زمان نوسانات شدید بازار |
بسیار قانونمند و تحت نظارت | بدون نیاز به احراز هویت مشتری و بدون مبارزه علیه پولشویی |
پوشش طیف بیشتری از گزینههای معاملاتی، مانند اسپات، فیوچرز و … | تنوع کمتری از ابزارها و شیوههای معاملاتی. |
ثبت و تکمیل تراکنش سریع و بلافاصله انجام میشود | انجام سفارشها عموماً بیشتر زمانگیر هستند |
نیازی به نگهداری و امن نگه داشتن کلید خصوصی شما نیست. بخشی از داراییها را می توان نزد صرافی نگه داشت | همه چیز تحت کنترل کامل خود شما خواهد بود. |
دسترسی به بازارهایی با نقدشوندگی بالا | ایجاد شانس و فرصت برای کسب سود از طریق سپردهگذاری در استخرهای نقدینگی |
دسترسی به پشتیبانی در صورت لزوم | بدون پشتیبانی، ولی دریافت خدمات به شکل غیرمتمرکز و با کارمزد و هزینههای کمتر |
دسترسی به طیف مختلفی از محصولات بدون خارج شدن از محیط صرافی متمرکز | دسترسی به طیف بزرگی از محصولات در عرصه امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) در بلاکچینهای مختلف |
رابط کاربر پسند | رابط کاربری ممکن است برای افراد مبتدی دشوار باشد |
انواع صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز
آنچه در بخش قبل گفته شد، سادهترین و عمومیترین حالت از کارکرد صرافیهای غیرمتمرکز بود. ولی تنوع زیادی بین کارکرد صرافیهای غیرمتمرکز وجود دارد. براساس همین تفاوتها، میتوان آنها را به چهار دسته کلی تقسیمبندی کرد. در این بخش به معرفی این چهار نوع صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز میپردازیم.
بازارسازهای خودکار (Automated Market Makers – AMM)
یک بازارساز خودکار با استفاده از قرارداد هوشمند و با هدف حل مشکل نقدینگی ساخته شده است. این بازارسازها تابلو معاملات را با استفاده از الگوریتمها تنظیم میکنند و در هر لحظه قیمت سفارشها را با در نظر گرفتن عوامل مختلف به صورت خودکار تنظیم میکنند.
برخلاف بازارسازهای سنتی که در آنها شرکتها قیمتهای دقیقی را در تابلو معاملات درج میکردند، AMMها از الگوریتمهای غیرمتمرکز استفاده میکنند. بنابراین، در حضور بازارسازهای خودکار، نیازی نیست لزوماً یک فروشنده یا خریدار مقابل شما باشد، چراکه AMMها در مقابل شما قرار دارند و هم نقش خریدار و هم نقش فروشنده را بازی خواهند کرد.
صرافی غیر متمرکز تجمیع کننده نقدینگی
صرافی غیرمتمرکز تجمیعکننده نقدینگی (DEX Aggregators) دقیقاً همان چیزی هستند که از نام آنها میتوان حدس زد؛ تجمیعکنندههایی که استخرهای نقدینگی مختلف را جمعآوری کرده و در کنار یکدیگر قرار میدهند.
مزیت اصلی آنها این است که میتوانند حجم نقدینگی را برای معاملهگران افزایش دهند. این صرافیها گزینه مناسبی برای افرادی هستند که علاقه زیادی به خرید و فروش ارزهای دیجیتال گمنام و کوچکتر دارند.
نحوه کار این تجمیعکنندهها شبیه به یک موتور جستجو است، زیرا آنها اطلاعات و دادهها را از صرافیهای مختلف جمعآوری میکنند تا گزینههای بیشتری را در اختیار کاربران قرار دهند.
دفتر سفارشات درون زنجیرهای
در برخی صرافیهای غیرمتمرکز، تراکنشها درون زنجیرهای پردازش میشوند و این موضوع حتی ویرایش و لغو سفارشها را نیز شامل میشود. در این روش از سیستمی از گرهها (node) و استخراجکنندگان رمزارز استفاده میشود تا تراکنشها را تایید کرده و آنها را روی بلاکچین ثبت کنند. بنابراین، هیچ نیازی به یک نهاد متمرکز برای تایید و ثبت تراکنش وجود ندارد. از لحاظ تئوریک، این شیوه غیرمتمرکزترین و شفافترین روش برای انجام تراکنشها و فرآیندها است، زیرا هیچگونه نیازی به اشخاص ثالث وجود ندارد. با اینحال، این رویکرد در اجرا چندان کاربردی و منطقی نیست.
اگر صرافی بخواهد تمام مراحل یک سفارش را در بلاکچین قرار دهد، باید وارد فرآیند زمانگیر اعتبارسنجی و پرسیدن از تمام nodeهای شبکه شود تا بتواند اطلاعات را برای همیشه در شبکه بلاکچین ثبت کند. علاوه بر این، تمام این فرآیندها مستلزم پرداخت کارمزد به ماینرها نیز خواهد بود و بنابراین هزینهها افزایش پیدا می کنند.
بنابراین اکثر کارشناسان بر این نوع صرافیهای غیرمتمرکز، نقدهایی را وارد میکنند و اصلیترین این نقدها همان بحث کندشدن تراکنشها و افزایش کارمزدها است. با اینحال، درج تمام اطلاعات سفارشها و تراکنشها روی شبکه بلاکچین سطحی باورناپذیر از شفافیت را ارائه خواهد کرد.
دفتر سفارشات خارج زنجیرهای
مانند دسته قبلی، این صرافیها نیز از روشی مشابه برای تایید سفارشها استفاده میکنند. ولی به منظور ثبت معاملات به سرورهای متمرکز نیاز دارند. بنابراین، برخلاف صرافیهای درونزنجیرهای که سفارشها در آنها در داخل بلاکچین ذخیره میشد، در این نوع صرافیهای غیرمتمرکز، سفارشها در خارج زنجیره و مثلاً در یک نهاد متمرکز ذخیره میشوند.
اگرچه سفارشات این صرافیها در خارج از زنجیره بلاکچین ثبت شده و متمرکزتر از روش قبلی هستند، ولی همچنان میتوانیم آنها را غیرمتمرکز بدانیم. اگرچه در این روش مقداری از تمرکززدایی قربانی میشود، ولی DEXها شرایطی را برای طرفین فراهم میکنند که بتوانند دفتر سفارشات خارج زنجیرهای را از طریق قراردادهای هوشمند مدیریت کنند.
صرافیهای غیر متمرکز چه مزایایی دارند؟
صرافیهای غیرمتمرکز در مقایسه با صرافیهای متمرکز مزایای زیادی دارند که در ادامه با برخی از مهمترین آنها آشنا میشوید:
ناشناس بودن:
بسیاری از معاملهگران صرافیهای غیرمتمرکز را به این خاطر انتخاب میکنند که تحت نظارت هیچکسی قرار نداشته و فعالیت در آنها نیاز به احراز هویت ندارد. هرکسی با داشتن یک کیفپول دیجیتالی میتواند از این صرافیها استفاده کند و چیزی از هویت اصلی خود را فاش نکند.
شفافیت:
هنگام استفاده از صرافی غیرمتمرکز برای خرید و فروش رمزارز، نیازی نیست تا به افراد یا سازمانهای سوم شخص اعتماد کنید. تمامی تراکنشها روی دفترکل توزیعشده ثبت میشوند و همین موضوع باعث میشود تمام سرمایهگذاران جهت صحت اطلاعات، اطمینان خاطر داشته باشند.
دسترسی به کلید خصوصی:
زمانی که از یک صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز استفاده میکنید، توکنها مستقیماً وارد کیفپول دیجیتالی شما خواهد شد. این در حالی است که در CEXها، مبلغ یا توکن ابتدا وارد کیفپول حضانتی شما نزد صرافی شده و سپس شما باید خودتان آن را به کیف پول غیرحضانتی و اختصاصی خودتان منتقل کنید.
تنوع بیشتر رمز ارزها:
از آنجاییکه صرافیهای متمرکز قوانین سفت و سختی دارند، عموماً ارز دیجیتال آنها نیز کمتر است. چراکه آنها نمیخواهند مرتکب ریسک شده و پروژههای رمز ارزی تاییده نشده را لیست کنند. در چنین شرایطی، DEXها طیف بیشتر و متنوعتری از ارزهای دیجیتال را پشتیبانی میکنند.
صرافیهای غیر متمرکز چه معایبی دارند؟
در مقابل مزایای مهمی که صرافیهای غیرمتمرکز دارند باید به معایب آنها نیز توجه کنیم. از مهمترین معایب این صرافیها میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
آسیبپذیری قراردادهای هوشمند:
از آنجاییکه بازارسازهای خودکار (AAM) تنها بر کد و برنامهنویسی متکی هستند، معاملهگران باید اطمینان پیدا کنند که هیچ نقطه ضعف و نفوذی در پروتکل وجود ندارد. در چنین شرایطی، همیشه این احتمال وجود دارد که برخی از افراد، اقدام به هک کردن DEX کنند.
نبود پشتیبانی:
برخلاف صرافیهای متمرکز، نمونههای غیرمتمرکز هیچ مرکز پشتیبانی خاصی برای مشتریان خود ندارند. اگر حین استفاده از یک DEX مشکلی برای شما ایجاد شود، پیدا کردن یک راهکار میتواند چالشبرانگیز باشد.
ریسک نقدینگی:
صرافیهای غیرمتمرکز برای فعالیت خود باید روی کاربران عادی حساب کنند تا سرمایه خود را در استخرهای نقدینگی صرافی پسانداز کنند. در چنین شرایطی، اگر نقدینگی کافی وجود نداشته باشد، قیمت ارز دیجیتال در آن صرافیها ممکن است با چالش روبرو شود. اگرچه خیلی از DEXها استخرهای نقدینگی بزرگی را شکل دادهاند، ولی هنوز نقدشوندگی و شناوری آنها به اندازه صرافیهای متمرکز نیست.
رابط کاربری نامناسب برای تازهواردها:
افرادی که آشنایی کافی با کیفپول ارز دیجیتال ندارند ممکن است هنگام استفاده از DEXها چندان راحت نباشند. رابط کاربری صرافیهای غیرمتمرکز عموماً به سهولت و جذابیت پلتفرمهای صرافیهای متمرکز نیست.
محدود بودن به تنها یک زنجیره:
اگرچه برخی توسعهدهندگان Web3 در حال کار بر روی ساخت نوعی صرافیهای غیرمتمرکز هستند که روی چند زنجیره بلاکچین فعال باشد، ولی در حال حاضر بیشتر آنها تنها از یک بلاکچین پشتیبانی میکنند. بنابراین، اگر به توکنهایی علاقه دارید که روی چندین بلاکچین مختلف قرار دارند، باید از چند DEX مختلف استفاده کنید.
احتمال خرید رمز ارزهای تقلبی:
همانطور که گفته شد، ثبت ارزهای دیجیتال در صرافیهای غیرمتمرکز دشوار نیست و هر رمزارزی به راحتی در آن لیست میشود. در چنین شرایطی، امکان خرید رمزارزهای بیپشتوانه و کلاهبرداری نیز بالاتر میرود.
آموزش استفاده از صرافی غیر متمرکز
استفاده از یک صرافی غیرمتمرکز رمزارز نیازی به لاگین و ورود ندارد. بنابراین، برای استفاده از آن نیازی به آدرس ایمیل و شماره تماس و… هم نخواهید داشت. برای استفاده از این پلتفرمها، معاملهگران تنها به یک کیفپول سازگار با قراردادهای هوشمند روی شبکهی صرافی نیاز دارند. بنابراین، هر کسی که به تلفن همراه و اتصال اینترنت دسترسی داشته باشد میتواند از خدمات مالی ارائهشده توسط این صرافیها استفاده کند.
گام اول: انتخاب شبکه
برای استفاده از یک صرافی غیرمتمرکز، اولین مرحله این است که تصمیم بگیرید از کدام شبکه میخواهید استفاده کنید. هرکدام از این شبکهها ویژگیهای منحصر به فردی دارند و مقدار کارمزدهای آنها متفاوت است.
گام دوم: انتخاب کیف پول
مرحلهی بعد این است که تصمیم بگیرید از کدام کیفپول دیجیتالی استفاده کنید. کیفپول انتخابی شما باید با شبکه مورد نظر شما و توکن بومی آن سازگار باشد. منظور از توکن بومی، توکنی است که از آن برای پرداخت کارمزدهای شبکه استفاده میشود.
گام سوم: انتقال رمز ارز از کیفپول متمرکز به کیف پول غیر متمرکز
بعد از انتخاب کیفپول رمزارز، وقت آن است که موجودی آن را افزایش دهید. به هرحال، برای خرید و فروش رمزارز یا پرداخت کارمزدها، به مقداری اعتبار و موجودی نیاز خواهید داشت. برای شروع، باید از صرافیهای متمرکز استفاده کنید. همانطور که گفتیم، DEXها عموماً از ارزهای فیات پشتیبانی نمیکنند. بنابراین، ابتدا باید حساب خود را در صرافیهای متمرکز شارژ و مقداری رمزارز خریداری کنید. سپس آنها را به کیفپول خودتان منتقل کرده و در صرافی غیرمتمرکز از آن استفاده کنید.
هنگام خرید رمزارز نیز باید خیلی دقت کنید که شبکههای اشتباه را انتخاب نکنید. مثلاً اگر میخواهید در یک صرافی غیرمتمرکز با شبکه اتریوم کار کنید، حتماً رمزارزی را انتخاب کنید که در شبکه اتریوم کار میکند. در غیر این صورت، به مشکل خواهید خورد و ممکن است تمام دسترسی یا سرمایه خود را از دست بدهید.
معرفی بهترین صرافی ارز دیجیتال
در زمان نگارش این مقاله، چندین صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال فعال هستند. در میان تمام آنها، سه گزینه اول بهترین عملکرد را داشتهاند:
صرافی Uniswap:
یونیسواپ را باید بزرگترین صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال بدانیم. این پلتفرم بر بستر اتریوم ساخته شده است. تخمین زده میشود که حجم معاملات uniswap که روزانه از ۱ میلیارد دلار هم فراتر میرود، تقریباً برابر با ۵۰٪ حجم مجموع معاملات در تمام صرافیهای غیرمتمرکز باشد. با توجه به شهرت بالای این صرافی و اندازهی بزرگ آن، یونیسواپ بیشترین مقدار نقدینگی و امنیت را در میان تمام DEXها ارائه میکند.
صرافی Pancake Swap:
پنکیکسواپ ساختاری شبیه uniswap دارد، ولی بزرگترین صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال بر بستر زنجیره هوشمند بایننس (Binance Smart Chain) است. از آنجاییکه این صرافی غیرمتمرکز روی بلاکچین بایننس است، تعرفهها و کارمزدهای کمتری از صرافیهای قرار گرفته روی بلاکچین اتریوم دارد. همین ارزانتر بودن تراکنشها باعث شده خیلی از معاملهگرانی که تمایل به پرداخت کارمزدهای سنگین شبکه اتریوم ندارند، این شبکه را انتخاب کنند.
صرافی KyberSwap:
کایبرسواپ را باید محصول پرچمدار شبکه کایبر (Kyber Network) بدانیم. KyberSwap یک صرافی غیرمتمرکز چند زنجیرهای است که به کاربران خود این امکان را میدهد تا تراکنشهای خود را روی یکی از ۱۲ شبکه پشتیبانی شده (مثل اتریوم، پالیگان، بایننس، آوالانچ و…) انجام دهند.
صرافی غیرمتمرکز KyberSwap همچنین یک اجماعکننده است. یعنی نهتنها استخرهای نقدینگی خود را دارد، بلکه نقدینگی مورد نیاز را از بیش از ۶۷ صرافی ارز دیجیتال دیگر که روی شبکههای پشتیبانی شده موجود هستند نیز تامین میکند. مانند سایر پروژههای صرافیهای غیرمتمرکز، KyberSwap نیز کاملاً قابل اعتماد بوده و کاربران کنترل کاملی روی داراییها و سفارشهای خود دارند. هیچ عنصری از این پلتفرم، از کنترل کاربران خارج نیست و همین موضوع باعث میشود بیاعتمادی در این پلتفرم تبدیل به مفهومی بیمعنا شود. این صرافی غیرمتمرکز در حال حاضر از بیش از ۲۰ هزار توکن، ۱۱ زنجیره بلاکچین و بیش از ۶۰ صرافی غیرمتمرکز دیگر پشتیبانی میکند.
صرافی Curve Finance:
کرو فایننس یک صرافی غیرمتمرکز با ماهیت بازارسازی خودکار (AMM) است که در زمینه استیبلکوینها (StableCoin) تخصص دارد. این صرافی هم در بستر اتریوم قرار گرفته است. برخلاف سایر صرافیهای غیرمتمرکز، Curve Finance تعداد زیاد و متنوعی از آلتکوینها را ارائه نمیکند. در عوض، الگوریتم آن کارمزدهای پایین ارزهای دیجیتال پشتیبانی شده را در اولویت قرار میدهد.
صرافی Dexilon:
صرافی غیرمتمرکز Dexilon مزایای مختلفی را در اختیار کاربران قرار میدهد. به عنوان مثال، هنگام استفاده از این صرافی نیازی نیست تا دارایی خود را نزد آنها منتقل کنید. تمام داراییها نزد کیفپول دیجیتال امن خودتان (مثلاً MetaMask) باقی خواهند ماند و توسط یک قرارداد هوشمند به این صرافی متصل میشوند. یکی دیگر از مزایای این صرافی، پوشش طیف وسیعی از رمزارزها و اوراق مشتقه است. با اینحال، هزینهها و کارمزدهای دریافتی هم بسیار ناچیز هستند. از سوی دیگر، جدید و نوظهور بودن این صرافی یکی از ضعفهای آن شمرده میشود.
صرافی Bisq:
این صرافی یکی دیگر از صرافیهای غیرمتمرکز است که از تمام دنیا میتوان به آن دسترسی داشت. فرآیندهای احراز هویت در این صرافی هم انجام نمیشود و حریم خصوصی کاربران تا حد بسیار زیادی حفظ میشود. صرافی Bisq برای بیش از ۸ سال است که در بازار فعال بوده و طیف وسیعی از رمزارزها را پشتیبانی میکند. در حال حاضر، این عدد بیش از ۱۲۰ ارز دیجیتال است. شیوههای پرداخت و انتقال وجه به صرافی غیرمتمرکز Bisq هم بسیار جالب هستند. برای شارژ حساب و انتقال پول به این صرافی حتی میتوانید از روشههای انتقال بانکی سنتی نیز استفاده کنید. به صورت کلی، مخاطب اصلی این پلتفرم، معاملهگران کوچک و مبتدیتر است. ولی تمام افرادی که میخواهند در یک پلتفرم امن و غیرمتمرکز معاملات خود را به صورت ناشناس انجام دهند، میتوانند از این صرافی کمک بگیرند.
صرافی dYdX:
صرافی dYdX بیشتر در زمینه معاملات مارجین و مشتقات رمزارز تخصص دارد و شهرت زیادی را هم در همین راستا به دست آورده است. این صرافی غیرمتمرکز در سال ۲۰۱۷ تاسیس شد و در آن زمان موفق شده بود سرمایه بسیار خوبی را جذب کند. تامین سرمایه مناسب این امکان را به آنها داد تا روی تکنولوژیها و سیستمهای جذاب و خاصی برای معاملات رمزارز کار کنند. در میان نقاط قوت این صرافی باید به ناچیز بودن کارمزدها و رابط کاربری بسیار زیبا و جذاب آن اشاره کنیم. از سوی دیگر، محدود بودن تعداد جفتهای معاملاتی و امکان واریز و برداشت تنها بر اساس کریپتو را باید جزو نقاط ضعف این صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال بدانیم.
صرافی 1inch:
وان اینچ (1inch) را شاید بهتر باشد یک پلتفرم تجمیع کننده بدانیم. 1inch در واقع اولین و قدیمیترین صرافی غیرمتمرکز تجمیعکننده است. سازوکار این صرافی به این شکل است که تمام DEXهای مورد پشتیبانی را بررسی کرده و ارزانترین قیمتها و مسیرها برای انجام معاملهی مشتری خود را پیدا میکند. با ذکر یک مثال خیلی بهتر متوجه کارکرد این شبکه میشوید.
تصور کنید که میخواهید مقداری بیتکوین را تبدیل به اتریوم کنید. در حالت عادی، باید جفت بیتکوین/اتریوم را خرید کنید. ولی 1inch تمام مسیرهای موجود را بررسی میکند تا اتریوم مورد نظر را به ارزانترین قیمت بخرید. مسیر شما شاید شامل تبدیل بیتکوین به تتر، تبدیل تتر به بایننسکوین و سپس تبدیل بایننسکوین به اتریوم شود. این مسیر، ارزانترین مسیر برای خرید اتریوم برای شما خواهد بود. البته، این یک مثال کاملاً فرضی و برای توضیح سازوکار پلتفرم 1inch بود.
صرافی OKX:
بسیاری از فعالان بازار ارزهای دیجیتال بر این باور هستند که صرافی OKX بهترین صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال است. البته لازم به توضیح است که OKX یک بخش متمرکز هم دارد. این صرافی در حال حاضر بیش از ۲۰ میلیون کاربر در سطح دنیا دارد. در بخش متمرکز این صرافی، بیش از ۳۴۰ توکن برای معامله قرار دارد و کارمزد معاملات نیز تنها ۰.۱۰٪ بابت هر معامله است.
همانطور که گفته شد، صرافی OKX یک بخش غیرمتمرکز و P2P محور هم دارد. تنوع توکنها در این بخش کمتر است و تنها ارزهای دیجیتال معروف و شناخته شدهای مثل بیتکوین، اتریوم، تتر، TrueUSD و Maker مورد معامله قرار میگیرند. نکته جالب اینجا است که انجام معاملات در این بخش P2P هیچ کارمزدی به همراه ندارد.
صرافی Binance:
اگر اهل دنیای ارزهای دیجیتال باشید، حتماً اسم بایننس به گوشتان خورده است. بایننس بزرگترین صرافی ارز دیجیتال در دنیا است. این صرافی هم یک بخش جامع و کامل معاملات P2P تهیه کرده است که کاربران با استفاده از آن میتوانند به صورت غیرمتمرکز به معامله داراییهای خود بپردازند.
در بخش غیرمتمرکز بایننس، خرید و فروش رمزارزهایی مانند اتریوم، بیتکوین، بایننسکوین، میکر، تتر و… امکانپذیر است. در مجموع، بیش از ۵۰ توکن در این بخش پشتیبانی میشود و روشهای پرداخت بسیار متنوعی هم برای کاربران در نظر گرفته شده است. نکته جالب در مورد این صرافی این است که حتی اگر واریز نقدی به حساب صرافی داشته باشید، هویت شما همچنان ناشناس باقی خواهد ماند. بنابراین، دغدغههای امنیتی و حریم شخصی کاربران کاملاً در اولویت قرار دارد. نکته مثبت دیگر در مورد صرافی غیرمتمرکز بایننس، عدم دریافت کارمزد بابت معاملات در بخش غیرمتمرکز است.
صرافی Huobi:
صرافی هیوبی یکی دیگر از گزینههای پیشروی شما برای استفاده از خدمات غیرمتمرکز برای خرید و فروش ارز دیجیتال است. بسیاری از ارزهای معروف توسط این صرافی پشتیبانی میشوند. جالب است بدانید بیش از ۵۹ روش بومی برای خرید هر کدام از این توکنها وجود دارد. تقریباً اکثر معاملات شما در این صرافی معاف از مالیات خواهد بود. این صرافی از یک مکانیسم خاص (استفاده از سیستم تشخیص چهره) برای تایید تراکنشها استفاده میکند. این کار اگرچه امنیت و اعتماد به تراکنشها را بالاتر میبرد، ولی باعث میشود این صرافی ارز دیجیتال در زمینه رعایت حریم خصوصی عملکرد جذابی نداشته باشد.
صرافی OceanEX:
صرافی OceanEX را باید یک صرافی غیرمتمرکز مبتنی بر هوش مصنوعی بدانیم. این صرافی سعی دارد بیشتر روی موضوعات امنیت، سرعت و قابل اعتماد بودن خود تمرکز داشته باشد. کاربران میتوانند طیف وسیعی از توکنهای مبتنی بر ERC-20 و شبکه اتریوم را در این صرافی خرید و فروش کنند. پلتفرم OceanEX از روشهای درون زنجیرهای و خارج زنجیرهای برای انجام معاملات خود استفاده میکند تا بتوانند خدماتی سریع، قابل اعتماد و کمهزینه را به کاربران خود ارائه کند. همانطور که خودتان هم شاید حدس بزنید، نقاط قوت OceanEX شامل کارمزد ناچیز، سرعت بسیار بالا و رابط کاربری کاربرپسند میشود. با این حال، تعداد جفت رمزارزهای ارائه شده در این پلتفرم هنوز به مقدار کافی نیست و همین موضوع را میتوان نقطه ضعف صرافی ارز دیجیتال OceanEX دانست.
صرافی IDEX:
صرافی IDEX یک صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال است که رگههایی از عناصر متمرکزسازی نیز در آن دیده میشود. وجود این عناصر متمرکز باعث افزایش سرعت شبکه میشود، ولی یکپارچگی شبکه به عنوان یک محیط غیرمتمرکز نیز همچنان حفظ شده است. این پلتفرم توسط شبکههای اتریوم و زنجیره هوشمند بایننس میزبانی میشود. یکی از تفاوتهای اصلی IDEX با سایر صرافیهای غیرمتمرکز در این است که IDEX از دفتر سفارشات استفاده میکند، ولی سایر صرافیها از بازارسازهای خودکار استفاده میکنند. از سوی دیگر، برای ثبتنام در IDEX نیاز به انجام برخی فرایندهای احراز هویت، مانند تایید آدرس ایمیل است. تمام این موارد باعث شده بحثهایی در مورد غیرمتمرکز بودن یا متمرکز بودن این صرافی مطرح شود.
صرافی SushiSwap:
صرافی غیرمتمرکز سوشیسواپ (SushiSwap) بر بستر بلاکچین اتریوم کارم میکند. سوشیسواپ در واقع به عنوان یک فورک (Fork) از صرافی محبوب و نام آشنایی یونیسواپ (Uniswap) ایجاد شده بود تا مدل حاکمیتی و استخرهای نقدینگی آن را بهبود ببخشد. سیستم حاکمیت شبکه در این صرافی بسیار خاص است و در آن کاربران میتوانند تقریباً برای تمام تغییرات پلتفرم رای دهند. این صرافی را میتوان در دسته بازارسازهای خودکار قرار داد، چراکه تمرکز زیادی روی بحث تامین نقدینگی دارد. در همین راستا، کاربرانی که به تامین نقدینگی کافی برای استخرهای نقدینگی این صرافی کمک کنند، پاداشهایی داده خواهد شد. در مجموع، میتوان گفت که SushiSwap رابط کاربرپسندی دارد و طیف زیادی از توکنهای محبوب ERC-20 را پشتیبانی میکند.
صرافی Raydium:
صرافی غیرمتمرکز Raydium بر بستر بلاکچین سولانا (Solana) ایجاد شده است. در میان نقاط قوت و مزایای استفاده از رایدیوم، میتوان به هزینه پایین تراکنشها و سطح بالای امنیت و حریم خصوصی اشاره کرد. صرافی غیرمتمرکز Raydium سعی میکند تا تجربهای بینظیر از معاملات ارز دیجیتال را هم برای کاربران مبتدی و هم برای کاربران حرفهای ارائه کند. این پلتفرم رابط بصری خوبی دارد، سفارشها را فوراً اجرا میکند و مجهز به دفترچه سفارشات پیشرفته است. از سوی دیگر، این صرافی طیف گستردهای از داراییهای دیجیتال، از جمله توکنهای محبوب DeFi پشتیبانی میکند. علاوهبراین، Raydium یک زیرساخت بسیار امن و غیرمتمرکز را ارائه میکند که به کاربران اجازه میدهد همیشه کنترل داراییهای خود را حفظ کنند.
صرافی Trader Joe:
صرافی غیرمتمرکز Trader Joe بر بستر زنجیره هوشمند بایننس (Binance Smart Chain – BSC) ساخته شده است. هدف از توسعه این صرافی، ارائه خدمات معاملات سریع، کارآمد، فوری و با هزینههای ناچیز است. صرافی تریدرجو همچنین تمرکز زیادی روی تجربه کاربر و ارائه رابط کاربر پسند دارد. این صرافی از تعداد زیادی از داراییهای دیجیتالی (توکنهای DeFi و ارزهای دیجیتال) پشتیبانی میکند. علاوهبراین، این صرافی ویژگیهای امنیتی پیشرفتهای مانند یکپارچهسازی با کیفپول سختافزاری و ذخیرهسازی غیرمتمرکز کلیدهای خصوصی کاربران نیز ارائه میکند.
صرافی QuickSwap:
کوییکسواپ (QuickSwap) یک صرافی غیرمتمرکز و بازارساز خودکار (AMM) بر بستر شبکه پالیگان (Polygon) است. مانند گزینههای قبلی، کوییکسواپ هم سعی کرده تجربه و رابط کاربری، امنیت بالا و تنوع زیادی از رمز ارزها را ارائه کند. بااینحال، ویژگی خاص و متمایزکننده این صرافی، تاکید و تمرکز آن روی موضوع ایجاد یک فضای تعاملی بین کاربران است؛ QuickSwap سعی کرده تا از رویدادهای مختلفی برای ارائه پروموشنها با هدف جذبکردن کاربران و پاداش دادن به آنها استفاده کند.
صرافی SpookySwap:
اسپوکیسواپ (SpookySwap) یک صرافی غیرمتمرکز (DEX) ارز دیجیتال و یک بازارساز خودکار (AMM) برای شبکهی فانتوم اپرا (Fantom Opera) است. این صرافی سعی کرده تا با نمونههای مشابه خود تفاوت داشته باشد. در همین راستا، آنها سعی دارند تمرکز اصلی خدمات خود را بر محوریت کاربران، تقویت توکن حاکمیتی خود (BOO)، ارائه سفارشهای لیمیت و همچنین تنوع بخشیدن به مزرعهها و استخرهای نقدینگی خود قرار دهند. منظور از مزرعه نقدینگی، جایی است که در آنها شما میتوانید توکنهای spLP خود را به منظور دریافت توکنهای BOO استیک کنید. افرادی که نقدینگی مورد نیاز این پلتفرم را در اختیار آنها قرار دهند، مقداری پاداش دریافت خواهند کرد.
صرافی AstroSwap:
صرافی AstroSwap اولین صرافی غیرمتمرکز در بلاکچین کاردانو (Cardano) است. شروع کار این صرافی با جذب سرمایه از طریق پلتفرم آداپد (ADAPad)، لانچپد کاردانو انجام شد. هنوز اطلاعات کاملی درباره این صرافی در دسترس نیست، بااینحال، میتوان بیان داشت که از لحاظ سطح ارائه امکانات، بسیار شبیه به سایر صرافیهای غیرمتمرکز است. نکته جالب در مورد این صرافی، ارائه توکن بومی آن بر بستر زنجیره هوشمند بایننس است. از آنجاییکه خود شبکه بر بستر کاردانو فعالیت میکند، ارائه توکن ASTRO بر بستر زنجیره هوشمند بایننس حدسها و انتقادات مختلفی را متوجه خود کرده است. بااینحال، حضور این پلتفرم بر بستر کاردانو باعث شده تا AstroSwap هم از مزیت اصلی کاردانو، یعنی مقیاسپذیری بالا سود ببرد.
صرافی SundaeSwap:
کاردانو یکی از اصلیترین رقبای شبکه اتریوم است. ظهور یک صرافی غیرمتمرکز با کیفیت مثل SundaeSwap باعث شده تا رقابت این دو شبکه جالبتر شده و ابعاد جدیدتری به خود ببیند. چراکه شکلگیری یک اکوسیستم مالی بزرگ مثل کاردانو، بدون وجود یک DEX معتبر مثل SundaeSwap امکانپذیر نیست. این صرافی طراحی خاص و منحصر به فرد داشته و قصد دارد تا جای خود را در قلب پروژهی کاردانو اثبات کند. بااینحال، ماهیت اصلی این صرافی به شکل بازارساز خودکار (AMM) است. این پروژه در سال ۲۰۲۱ شروع به فعالیت کرد و از همان زمان مورد استقبال جوامع طرفدار کاردانو قرار گرفت. در مجموع، به نظر میرسد این صرافی قصد دارد جای خالی یک صرافی غیرمتمرکز با کیفیت مثل Uniswap را در دنیای شبکه کاردانو پر کند.
صرافی Bit2Me:
بیتتومی (Bit2Me) یک صرافی نسل سوم، حرفهای و غیرمتمرکز است که بیشتر روی خرید و فروش داراییهای دیجیتال، بهخصوص توکنهای بر بستر اتریوم فعالیت دارد. با استفاده از این صرافی، شما میتوانید ارزهای دیجیتال، توکنهای کاربردی و حتی توکنهای اوراق بهادار را به صورت کیفپول به کیفپول منتقل کنید. یکی از نکات جالب و برجسته در مورد صرافی غیرمتمرکز Bit2Me، عدم دریافت مالیات است. در واقع، برای انجام معاملات بر بستر این صرافی هیچ کارمزدی را پرداخت نخواهید کرد.
صرافی JustSwap:
جاستسواپ (JustSwap) یک پروتکل معاملاتی غیرمتمرکز بر بستر TRON است که روی تامین خودکار نقدینگی و ارائه دسترسی به یک بازار مالی باز برای تمام کاربران تمرکز دارد. این صرافی سعی دارد کارکردهای مختلفی مثل Swap و استخرهای تامین نقدینگی و … را برای کاربران ارائه کند.
این صرافی در سال ۲۰۲۰ شروع به کار کرده بود و امکان تبادل و خرید و فروش توکنهای با استاندارد TRC-20 را فراهم میکند. معرفی پروتکل JustSwap باعث شده تا بحث امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) در شبکه Tron بیشتر مورد توجه قرار گرفته و انجام دادن آنها مقرون به صرفهتر شود.
صرافی MDEX:
صرافی ام دکس (MDEX) یک بازارساز خودکار و غیرمتمرکز است که ترکیبی از خدمات صرافی غیرمتمرکز، IMO و DAO را ارائه میکند. این پلتفرم غیرمتمرکز برای انجام معاملات بین زنجیرهای کاربرد دارد و روی بلاکچینهای BSC، HECO و اتریوم قرار گرفته است. از لحاظ حجم معاملات، این صرافی یکی از پرتراکنشترین صرافیهای غیرمتمرکز موجود در بازار است. MDEX قصد دارد از مزایای زنجیرههای مختلفی استفاده کند تا بتواند یک اکوسیستم DEX خاص، پیچیده و پرامکانات را شکل دهد. در میان مزایای استفاده از صرافی امدکس میتوان به پشتیبانی از زنجیرههای مختلف، امکان برداشت همزمان توکنها، امکان استخراج دوگانه و ارائه مکانیسمهای مختلف برای سوزاندن توکنهای بومی شبکه اشاره کرد.
صرافی BurgerSwap:
برگر سواپ (BurgerSwap) یک صرافی غیرمتمرکز بر بستر زنجیره هوشمند بایننس (Binance Smart Chain – BSC) که امکان خرید و فروش ارزهای دیجیتال با استفاده از بازار ساز خودکار خود را محیا میکند. این صرافی برای محاسبه قیمت داراییها از نظریه بازیها (Game Theory) و فرمولهای مختلف استفاده میکند. بااینحال، این صرافی از اطلاعات صرافیهای متمرکز هم برای تشخیص و ارائه قیمت استفاده میکند. با استفاده از این صرافی، کاربران میتوانند ارزهای دیجیتال را بین شبکه اتریوم (ERC-20) و زنجیره هوشمند بایننس (BEP-20) مبادله و خرید و فروش کنند. در مورد سایر مزایای این صرافی میتوان به هزینه ناچیز تراکنشها و سرعت بسیار بالای آنها نیز اشاره کرد. در کنار تمام این موارد، ملاحظات امنیتی در این صرافی نیز به خوبی رعایت شده است.
صرافی OpeanOcean:
صرافی OpenOcean را باید یکی از بهترین و موفقترین صرافیهای غیرمتمرکز تجمیع کننده نقدینگی (Aggregator) بدانیم که منابع نقدینگی زیادی را از طیف وسیعی از بلاکچینهای مختلف به کار گرفته و در پلتفرم معاملاتی خود ارائه میکند. در مجموع، این صرافی را باید یک راهکار معاملاتی نهایی و all-in-one بدانیم. صرافی OpeanOcean در واقع اولین تجمیعکننده نقدینگی کامل در بازار رمزارزها است. این پلتفرم سعی دارد نقش واسطه را بین تمام پلتفرمها و شبکههای DeFi و CeFi موجود ایفا کند تا کاربران فعال در تمام بخشهای این بازار بتوانند از آن سود ببرند. هدف نهایی این صرافی غیرمتمرکز این است که کاربران و معاملهگران بتوانند به بهترین قیمتها و طیف وسیعی از رمزارزها دسترسی داشته باشند.
صرافی HoneySwap:
هانیسواپ (HoneySwap) یکی دیگر از صرافیهای غیرمتمرکز بر بستر اتریوم است. این صرافی امکان معامله انواع توکنهای ERC-20 با سرعتی بالا و امنیتی عالی را برای کاربران خود فراهم میکند. علاوه بر این، هانیسواپ سعی دارد هزینهها و موانع پیش روی کاربران عادی برای معامله ارزهای دیجیتال را تا جای ممکن کاهش دهد. از سوی دیگر، HoneySwap سعی دارد ساختار حاکمیتی خود را بر اساس نظرات و علایق کاربران تنظیم کند و از یک مدل توزیع توکن عادلانه و صادقانه استفاده میکند.
صرافی Waves:
این صرافی غیر متمرکز با هدف ارائه انجام سریع و امن تراکنشها طراحی شده است. Waves را باید یک راهکار جامع برای معامله، توکنسازی و تامین جمعی نقدینگی بدانیم. صرافی ویوز (Waves) بیشتر به خاطر سادگی، رابط کاربر پسند و سرعت بالای تراکنشهای خود شناخته میشود و همین باعث میشود که تمام کاربران، با هر سطحی از تجربه، بهراحتی بتوانند از خدمات آن استفاده کنند. این صرافی همچنین ابزارهای پیشرفتهای مانند قراردادهای هوشمند، ساخت توکن و امکان رایدهی غیرمتمرکز را برای توسعهدهندگان ارائه میکند. این صرافی همچنین از رمزارزهای مختلفی پشتیبانی میکند که باعث میشود کاربران به راحتی بتوانند به خرید و فروش ارز دیجیتال بپردازند.
صرافی Balancer:
بالانسر (Balancer) یک پروتکل منبعباز، مدیر سبد پورتفو خودکار و تامینکننده نقدینگی است که بر بستر بلاکچین اتریوم ساخته شده است. صرافی غیرمتمرکز Balancer سعی دارد ایرادات و ضعفهای موجود در صرافیهای سنتی و متمرکز را هدف قرار داده و خدمات خود را بر آن راستا ارائه کند. در مجموع، با استفاده از پروتکل بالانسر، کاربران میتوانند به معاملات توکنها، ساخت استخرهای نقدینگی و سرمایهگذاری در استخرهای نقدینگی موجود بپردازند.
هدف نهایی این مجموعه این است بتواند به پلتفرم برتر و پیشتاز در زمینه نقدینگی برنامهریزی شده، عمل کند. در حال حاضر، بیش از ۲۵ هزار تامینکننده نقدینگی در این پروژه شرکت دارند و بیش از ۳ میلیارد دلار در استخرهای نقدینگی آن قفل شده است. در مجموع، دکس Balancer راههای مختلفی را برای بهبود تجربه کاربران در زمینه ارزهای دیجیتال ارائه میکند. در میان ضعفهای این صرافی غیرمتمرکز میتوان به محدود بودن به توکنهای ERC-20، بالا بودن کارمزدها نسبت به سایر DEXها و برخی ضعفها در رابط کاربری آن اشاره کرد.
صرافی TrustSwap:
تراست سواپ (TrustSwap) یک اکوسیستم مالی غیرمتمرکز است که با هدف کمک به مردم، پروژهها و سازمانها برای خرید و فروش و مبادله ارزهای دیجیتال طراحی شده است. این صرافی قصد دارد این خدمت را در محیطی امن و کمهزینه ارائه کند. ایده اولیه این پروژه زمانی مطرح شد که طراحان آن به دنبال روشی برای تبدیل اتریوم با توکنهای جدید ارائه شده توسط پروژههای نوظهور بودند. بنابراین، TrsutSwap را باید نوعی پلتفرم برای شرکت در برنامههای سرمایهگذاری مخاطره آمیز دانست. تمام این پلتفرم غیرمتمرکز بوده و سرمایهگذاری در آن بدون حضور هیچگونه واسطهای انجام میشود. این پلتفرم برای سازمانها و ارائهکنندگان پروژهها نیز کاربرد دارد. آنها میتوانند از ویژگیهای این پلتفرم برای برنامهریزی و نظم دادن میزان عرضه توکنهای خودشان استفاده کنند. تمام این خدمات در محیطی امن و با رابطی بسیار ساده و کاربر پسند ارائه میشوند.
صرافی MultiChain:
صرافی غیرمتمرکز Multichain که در گذشته با نام AnySwap شناخته میشد، جزو جالبترین پلتفرمهای صرافی غیرمتمرکز است. این صرافی در سال ۲۰۲۰ و در پاسخ به نیازی واضح برای تعامل بلاکچینها با یکدیگر ساخته شد. هرکدام از بلاکچینها ویژگیهای خاص خود را دارند، اجتماع کاربران خاصی داشته و اکوسیستم توسعه مخصوص به خود را دارند. راهکار ارائه شده توسط Multichain این امکان را فراهم میکند تا تقریباً تمام بلاکچینها بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. در واقع، هیچمحدودیتی شبیه آنهایی که در شبکههای اتریوم، پالیگان یا بایننس مشاهده میشود را در این پلتفرم تجربه نخواهید کرد. مولتیچین به سرعت در حال پیشرفت است. در حال حاضر از بیش از ۲۶ زنجیره (بلاکچین) پشتیبانی میکند و حجم تراکنشهای روزانه در آن از ۱۰۰ میلیون دلار عبور کرده است.
صرافی OpenSea:
اوپنسی (OpenSea) یک بازار اختصاصی برای توکنهای غیر مثلی (non-fungible token -NFT) است که امکان خرید، فروش، ساخت و معاملات NFTها را برای کاربران فراهم میکند و فعالیت خود را در سال ۲۰۱۸ به عنوان اولین صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال شروع کرد. OpenSea را همچنین باید بزرگترین پلتفرم معاملاتی توکنهای NFT بدانیم. این پلتفرم بیش از ۲.۴ میلیون کاربر فعال دارد و حجم معاملات روزانه آن تا سال ۲۰۲۲ حدوداً ۲.۴ میلیون دلار است. برخلاف سایر بازارهای NFT که تنها از برخی از NFTها پشتیبانی میکنند، OpeanSea خود را محدود به بخش خاصی از بازار نکرده و سعی دارد از تمام انواع NFTها پشتیبانی داشته باشد.
صرافی Serum:
سروم (Serum) یک صرافی غیرمتمرکز بسیار کارآمد و مقیاسپذیر است که بر روی شبکه سولانا (Solana) ساخته شده است. این صرافی از یک دفتر سفارش محدود مرکزی (CLOB) به جای استفاده از بازارساز خودکار (AMM) استفاده میکند و در این پلتفرم همهچیز کاملاً غیرمتمرکز است. این صرافی فعالیت خود را در سال ۲۰۲۰ شروع کرد و شاخصترین ویژگی آن را باید توانایی انجام معاملات بین زنجیرهای، سرعت بالا و قیمت بسیار ارزان تراکنشهای آن بدانیم. صرافی Serum از انواع زنجیرهها، ارزهای دیجیتال، استیبیلکوینها، دفتر سفارشات، wrapperd copins و… پشتیبانی میکند. این پروژه همچنین به کاربران اجازه میدهد تا از آن برای ساخت محصولات مالی اختصاصی خودشان استفاده کنند.
صرافی Pangolin:
پانگولین (Pangolin) یک صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال است که روی بلاکچین آوالانچ (Avalanche) به کار گرفته شده است. این صرافی را باید یک بازارساز خودکار، شبیه uniswap بدانیم. بازارسازهای خودکار (AMM) تاثیر بزرگی در بازار امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) داشتند، ولی محبوبترینها آنها تنها روی بخش خاصی از بازار تمرکز دارند. بازارسازهای خودکار فعال روی شبکهی اتریوم با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم میکنند. در میان آنها میتوان به هزینه بالای کارمزدها و تراکنشها اشاره کرد که عموماً ناشی از مقیاسپذیری ناکافی این شبکهها هستند.
این صرافی در سال ۲۰۲۱ شروع به کار کرده و سعی دارد یک بستر معاملاتی با کارمزد ناچیز و ارزان و البته سرعت تراکنش بالا را در اختیار کاربران قرار دهد. علاوه بر این، توسعهی این پلتفرم بر اساس نظرات و رای جامعه کاربری آن خواهد بود. علاوه بر ارائه و تامین نقدینگی، صرافی Pangolin خدمات مختلفی مثل تبادل، استیککردن، فارم و پلزدن توکنها را ارائه میکند.
جمعبندی
صرافیهای غیرمتمرکز شاید هنوز بهترین گزینه برای جایگزین کردن صرافیهای متمرکز نباشند، ولی بیشک خلاقیت و نوآوری بسیار خوبی شمرده میشوند. افرادی که ارزشهای بنیادین و کلیدی رمزارزها، مثل تمرکززدایی و ناشناس ماندن برای آنها خیلی اهمیت دارد، از این صرافیها استقبال بیشتری خواهند کرد. با افزایش استقبال از بازار رمزارزها، DEXها هم طبعاً مورد استقبال بیشتری قرار گرفته و نقش پررنگتری را در آیندهی اقتصاد بازی خواهند کرد.
دیدگاهتان را بنویسید