صندوق سرمایه گذاری دارایکم چیست؟
در ماه های اخیر خبر از عرضه سهام دولتی تحت عنوان صندوق سرمایهگذاری دارایکم (ETF)در رسانه ها منتشر شده است.
می خواهیم در این مقاله شما را با مفاهیم صندوق سرمایه گذاری و صندوق دارایکم آشنا کنیم.
صندوق سرمایه گذاری چیست؟
بسیاری از افراد به علت نداشتن زمان مناسب، عدم شناخت نسبت به فرصت های سرمایه گذاری موجود و نداشتن علم کافی برای حفظ ارزش پول خود، تنها آن را پس انداز میکنند. یکی از ابزار هایی که به شما فرصت کسب بازده بیشتر میدهد، صندوق های سرمایه گذاری است. یک صندوق سرمایه گذاری مجموعه ای از اوراق بهادار، اوراق مشارکت و سهام میباشد.
صندوقهای سرمایهگذاری معمولا برای افراد کم ریسکپذیر مناسب هست و انواع مختلفی دارد.
صندوقهای سرمایهگذاری متناسب با درصد سرمایهگذاری در اوراق ثابت یا سهام انواع مختلفی پیدا میکنند.
که از انواع آن میتوان به صندوق های زیراشاره کرد:
- صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت ( بین 70 تا 90 درصد دارایی را در اوراق ثابت و بقیه دارایی را در سهام سرمایه گذاری میکنند)
- صندوق سرمایهگذاری سهامی (70 درصد آن را در سهام و بقیه دارایی را در اوراق ثابت سرمایهگذاری می کنند)
- صندوق سرمایهگذاری مختلط( حداکثر 60 درصد دارایی را در سهام و 40 درصد بقیه را در اوراق ثایت سرمایهگذاری میکنند.)
صندوق واسطهگری مالی یکم، از دسته صندوق سرمایهگذاری سهامی میباشد که در ادامه به تفکیک آن می پردازیم.
دارا یکم چیست؟
سهام های باقی مانده دولت ، در بانکهای تجارت، ملت و صادرات و بیمه البرز و اتکام را وزارت اقتصاد تحت عنوان صندوق واسطه گری مالی یکم با 20 درصد تخفیف به مردم واگذار نمود.
اما سوالی که پیش میآید این است که چرا دولت باید سهام های خود را با تخفیف به مردم واگذار کند؟ در خوشبینانه ترین حالت می توان گفت نتیجه رونق بورس، کاهش نرخ بیکاری و تورم است. اما با این وجود پذیره نویسی صندوق واسطه گری مالی یکم با استقبال خوبی از سمت مردم مواجه نشد.
یکی از مزیتهای دارایکم این است که افرادی که تا کنون شرایط مناسبی برای سرمایهگذاری در بازار بورس را نداشته اند، شرایط مناسبی فراهم آورده است.
لازم به ذکر است که امکان سرمایهگذاری خارجی در این صندوق وجود ندارد و مدت زمان فعالیت این صندوق نا محدود است.
سهام موجود در دارایکم چیست؟
با توجه به مدارک حاصل از پذیره نویسی، حدود 80 درصد ETF را سهمهای زیر تشکیل میدهد:
- بیمه اتکایی امین :۱۱.۴۴ % معادل ۳۷۷.۵۱۵.۱۹۰
- بیمه البرز :۱۷% معادل ۶۸۰.۰۰۰.۰۰۰
- بانک صادرات:۱۶/۹۸% معادل ۷.۷۴۲۹.۷۷۰.۵۱۳
- بانک ملت :۱۶.۹۷% معادل ۸.۴۷۹.۰۹۹.۹۹۶
- بانک تجارت :۱۶.۹۶% معادل ۳۷.۳۶۷.۳۹۲.۵۶۵
و 20 درصد باقیمانده ETF را برای کاهش ریسک سرمایهگذاری صندوق، گواهی های سپرده منتشر شده توسط بانک یا موسسات مالی اعتباری که دارای شرایطی هستند را تشکیل می دهند.
اوراق رهنی موجود در صندوق باید 3 شرط را دارا باشند:
- قابل معامله در یکی از بورس ها باشد
- حداقل سود تضمینی و مشخص را داشته باشد.
- مجوز های لازم برای انتشار را داشته باشد.
نحوه خرید و فروش دارایکم به چه صورت است؟
متقاضیان خرید صندوق واسطهگری مالی یکم از تاریخ 14 اردیبهشت 99 تا31 اردیبهشت 99 جهت پذیره نویسی اقدام کنند. تمامی افراد با ثبت کدملی خود در سامانه میتوانند اقدام به خرید صندوق دارایکم کنند.
هر فرد حقیقی با کد ملی خود مجاز است حداکثر تعداد 200 یونیت دارایکم در قیمت 100 هزار ریال به ارزش ریالی 200.000.000 ریال خریداری کند.
باید توجه داشت که در سامانه معاملاتی سفارشات خرید دارا یکم از ساعت 14 تا 16 ثبت میشود و بعد از پایان ساعت 16 سفارشات جمع آوری میشود و از سامانه معاملاتی حذف خواهد شد. بنابراین کسی توانایی ویرایش یا حذف سفارش خود را ندارد.
بعد از اتمام مهلت پذیره نویسی، سفارش سهامداران طی 5 روز کاری جمعآوری میشود و حداکثر به مقدار 200 واحد به هر فرد حقیقی تخصیص مییابد.
در شرایطی که واحد صندوق به پذیره نویسان انتقال پیدا نکند یا کمتر از مقدار اعلام شده تخصیص یابد، مدیر باید طی 5 روز کاری مبلغ مابه التفاوت را بازگرداند و یا اگر از طریق سیستم بانکی خرید کرده باشد باید مبلغ مابه التفاوت را به حساب بانکی فرد منتقل کند.
افرادی که دارای کد بورسی هستند، می توانند با ثبت درخواست خرید نماد دارایکم در پنل کارگزاری خود، دارایکم را خریداری کنند. همچنین افرادی که کد بورسی آن ها غیر فعال است یا کد بورسی ندارند نسبت به دریافت کد بورسی از کارگزاری فارابی میتوانند از طریق لینک زیر اقدام کنند.
چون فرآیند دریافت کد بورسی طولانی و زمانبر است، افرادی که کد بورسی ندارند میتوانند از طریق بانک های مسکن، سپه، صادرات، ملت، تجارت، ملی، کشاورزی و رفاه کارگران و شعب قرضالحسنه مهر ایران یا از طریق اپلیکیشن های معتبر معرفی شده توسط سازمان بورس مثل آپ با ثبت کد ملی و شماره موبایل خود دارایکم را خریداری کنید. و زمانی که تصمیم به معاملات فروش ETF گرفتید، به دریافت کد بورسی اقدام کنید.
بیشتر بخوانید: نحوه ورود به بورس چگونه است؟
اما فروش صندوق دارایکم به چه شکل میباشد؟
طبق اعلام قبلی، معاملات ثانویه صندوق واسطهگری مالی یکم 1 ماه بعد از پایان تاریخ پذیره نویسی شروع خواهد شد. طبق قوانین اعلام شده از سمت سازمان بورس، نقل و انتقال واحدهای دارایکم، خرید و فروش آنها معاف از مالیات بوده و مبلغی را با نرخ مصوب قبلی سازمان بورس، تحت عنوان کارمزد معاملات برداشت می کنند.
برای فروش دارایکم، فرد حقیقی حتما باید کد بورسی دریافت کند تا بتواند معاملات ثانویه دارایکم را انجام دهد.
برای دریافت کد بورسی از کارگزاری فارابی کلیک کنید
دارایکم هنوز به پرتفو اضافه نشده است، چه اقدامی باید انجام دهیم؟
اگر دارایکم را از پنل کارگزاری خریداری کرده اید و پس از پایان تاریخ پذیره نویسی، هنوز آن را در سبد سرمایهگذاری خود مشاهده نمیکنید باید با پشتیبانی کارگزاری خود تماس بگیرد و پس از اعلام مشخصات خود به اپراتور، مشکل آن را حل کنید.
اگر دارایکم را از طریق بانک یا اپلیکیشنهای معتبر خریداری کرده اید باید گزیه تغییر کارگزار ناظر را بزنید تا نماد دارایکم در پرتفوی شما بشیند.
از طریق سایت فارابیکسو وارد حساب کاربری خود شوید و از نوار بالای سایت، درخواستها را انتخاب کنید و گزینه “درخواست کارگزار ناظر” را بزنید.
در قسمت تغییر کارگزار ناظر نماد “دارایکم” را جستجو کنید و بر روی آن کلیک کنید.
در مرحلهبعدی گزینه ثبت را بزنید
در نهایت با مشاهدهی این ردیف، درخواست کارگزار ناظر شما اعمال شده و باید منتظر تایید از سمت کارگزاری باشید.
اگر هنوز در کارگزاری فارابی حساب ندارید، از طریق لینک زیر اقدام کنید.
سود دارایکم چقدر است؟
طبق پیش بینی های کارشناسان سود دارایکم را به میزان 100 درصد تخمین زده اند. اگر کسی دومیلیون تومان صندوق دارایکم را خریده باشد، به تخمین کارشناسان ارزش آن به 4 میلیون تومان رسیده است.
روز 4 تیر ماه 99 نماد دارایکم با رشد 150 درصدی بازگشایی شد. پیش بینی می شود با توجه به رشد خوب صندوق دارایکم، مردم و افراد حقوقی برای خرید صندوق های ETF بعدی استقبال خوبی داشته باشند.
سوالات و نظرات خود را در خصوص این مطلب در قسمت بیان دیدگاه سایت درفک با ما درمیان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید