آزادسازی سهام عدالت چگونه است؟

در سال 1385دولت نهم جمهوری اسلامی با هدف افزایش عدالت اجتماعی، اقدام به انتقال سهام خود در شرکت ها و موسسات بزرگ اقتصادی به مردم کرد که در این مرحله سهام عدالت بین اقشار کم درآمد جامعه توزیع شد. دولت در زمان اجرای طرح پرداخت سود، طی سالهای 95، 96 و 97 سود سهام عدالت را به مردم پرداخت کرد و طبق لایحه ای که دولت دو سال پیش برای آزاد سازی سهام عدالت به مجلس فرستاد و سال 99 با دستور مستقیم رهبری اجازه آزاد سازی سهام عدالت صادر شد.
سهام عدالت چیست؟
سهام عدالت مجموع سهام 49 شرکت است که سهام 36 شرکت، در بورس پذیرفته شده و 13 شرکت دیگر غیر بورسی هستند. سازمان خصوصی سازی که متصدی طرح سهام عدالت هست سامانه www.samanese.ir را برای آزاد سازی سهام عدالت مردم آماده کرده است و سهامداران از 10 اردیبهشت تا یکماه آینده فرصت دارند، نسبت به روش مدیریت سهام خود اقدام کنند.
فرد زمانی جزو مشمولین سهام عدالت می شود که مشخصات هویتی خود را در نشانی samanese.ir وارد کرده باشند و دعوتنامه سهام عدالت برایشان صادر شده باشد، توجه داشته باشید که صرف داشتن برگه سهام عدالت جز مشمولین نخواهید بود. همچنین با مراجعه به این سامانه و با وارد کردن کد ملی خود متوجه خواهید شد که جزو مشمولین سهام عدالت هستید یا خیر.
سهام تعلق گرفته به اکثر افراد برگه سهام یک میلیون تومانی (افرادی که تحت پوشش کمیته امداد وسازمان بهزیستی کشور هستند) و برای بقیه افراد کمتر می باشد. همچنین با توجه به بررسی های انجام شده ارزش سهام عدالت به 10 برابر ارزش زمان واگذاری رسیده است. علت این تفاوت، تخفیف اعطایی دولت به نهاد های حمایتی همچون کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی می باشد. بر اساس مفاد آیین نامه مشمولان دو دهک پایین درآمدی( سازمان بهزیستی وکمیته امداد) شامل تخفیف 50 درصدی می شود.
سود سهام عدالت سالهای 95، 96 و 97 به حساب بانکی مشمولین واریز شد اما سوال پیش می آید که چرا در طی این 10 سال هیچ سودی واریز نشده است؟ طبق اطلاعات موجود، سودتقسیمی سهام عدالت در طی 10 سال، صرف هزینه واگذاری سهام عدالت به مردم شده است و سود سه سال آخر به همه مشمولین پرداخت شده است.
آزاد سازی سهام عدالت چیست؟ مستقیم بهتر است یا غیر مستقیم؟
آزاد سازی سهام عدالت به این معناست که سهامدار در خصوص روش مدیریت آن تصمیم بگیرد. شما می توانید در خصوص روش آزاد سازی مستقیم یاغیر مستقیم تصمیم گیری کنید.
شما با انتخاب روش آزادسازی مستقیم، مسئولیت خرید و فروش این سهام با خود سهامدار است و در صورت انتخاب روش آزاد سازی غیر مستقیم، اختیار خرید و فروش همچنان در اختیار شرکت های سرمایه گذاری استانی خواهد بود و سهامدار حق دخالت در خرید و فروش را نخواد داشت.
پس از پایان مهلت آزاد سازی، درصورتی که فرد روشی را انتخاب نکند به صورت پیش فرض روش آزاد سازی غیر مستقیم برای او انتخاب خواهد شد.
طبق دستور العمل های منتشر شده، دوماه پس از پایان تاریخ آزاد سازی سهام و با ارائه دستورات شورای عالی بورس می توان نسبت به معامله سهام عدالت اقدام کرد. لازم به ذکر است که در هر دو روش امکان واگذاری و فروش سهام در بازار معاماتی بورس و فرابورس وجود دارد.
سود سالیانه سهام شرکت ها در هر یک از روش ها به چه شکل پرداخت می شود؟
افرادی که روش مستقیم را انتخاب کنند سود حاصل از 36 شرکت بورسی به آنها تخصیص پیدا میکند و سود سهام سرمایه گذاری استانی از بابت 13 شرکت غیر بورسی مستقیما دریافت می شود. افرادی که روش غیر مستقیم را انتخاب کرده اند، صرفا سود سهام شرکت های سرمایه گذاری استانی را دریافت خواهندکرد. طبق هماهنگی های صورت گرفته، سود شرکت های بورس وفرابورسی قرار است توسط شرکت سپرده گذاری مرکزی (سجام) تخصیص و پرداخت شود.
سهام عدالت افراد متوفی چه می شود؟
بعد از اتمام طرح آزاد سازی سهام عدالت، در این مورد وراث ظرف یک ماه یا دوماه با مراجعه به دفتر پیشخوان و ارائه مدارک هویتی و امضای تقسیم نامه سهام عدالت، نسبت به تقسیم سهام عدالت اقدام کنند و قابل ذکر است که انتقال سهام تنها از طریق وراث قابل انتقال هست.
برای انتخاب روش آزاد سازی و نحوه آزاد سازی سهام عدالت با ما همراه باشید.
در مرحله اول به آدرس samanese.ir رفته و گزینه ورود به سامانه انتخاب کنید.
در مرحله بعد با مطالعه مطالب ارائه شده و تایید آن، گزینه” ادامه” را انتخاب کنید
در مراحل بعد با وارد کردن کد ملی خود و پاسخ به سوالاتی که سیستم، در خصوص اطلاعات هویتی شما می پرسد، اقدام به تایید اطلاعات هویتی خود نمایید.
شماره شبا بانکی و شماره تلفن همراه خود را از قسمت مربوطه چک کنید و اگر با مشخصات شما مطابقی ندارد نسبت به تغییر آن اقدام کنید.
بعد از تایید اطلاعات هویتی، با انتخاب گزینه “تغییر” در قسمت ازاد سازی سهام عدالت، اقدام به انتخاب روش آزاد سازی نمایید.
با انتخاب گزینه ادامه و سپس با مطالعه دستور العمل ارائه شده و انتخاب گزینه ” ثبت روش مستقیم”، آزاد سازی مستقیم را انتخاب کنید.
کد ملی و شماره موبایل خود را تایید و گزینه “تایید و ادامه” انتخاب کنید تا کد تایید 6 رقمی برای شما پیامک شود.
کد پیگیری را جهت اقدامات بعدی نزد خود نگهداری کنید.
آیا افرادی که کد بورسی ندارند، میتوانند آزاد سازی مستقیم انجام دهند؟
طبق دستور العمل های ارائه شده، با انتخاب روش آزاد سازی مستقیم کدبورسی به صورت اتوماتیک فعال خواهد شد وفرد باید با پیگیری ثبت نام خود در یکی از کارگزاری های معتبر کشور و سامانه سجام نسبت به تکمیل کدبورسی خود اقدام کند.
همچنین برای افتتاح حساب در کارگزاری فارابی، می توانید از این لینک مراحل ثبت نام خود را تکمیل کنید.
بعد از انجام مراحل ثبت نام در سایت کارگزاری، نسبت به احراز هویت کارگزاری و سامانه سجام در دفاتر پیشخوان دولت اقدام فرمایید.
نظرات خود را در خصوص این مطلب می توانید در قسمت “بیان دیدگاه” با ما مطرح کنید
دیدگاهتان را بنویسید